Drugi elektro prosvjed za Bourguignon

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Bura i hladno vrijeme nisu omeli desetak clanova udruge E-Artists da u petak na Forumu, gotovo pod prozorima ureda pulskog gradonacelnika, od 10 do 15 sati puštaju elektronicku glazbu u znak prosvjeda protiv odluke gradskih vlasti da se tvrdava Fort Bourguignon ustupi na korištenje Arheološkom muzeju Istre na rok od 20 godina.

E-Artists traži da ta tvrdava postane pulskim i regionalnim središtem za održavanje glazbenih manifestacija, ponajviše nezavisne elektronicke muzike svih vrsti i smjerova. Taj glavni zahtjev nalazi se i u njihovoj peticiji koju je u cetvrtak potpisalo 50-ak gradana.

Drugi je to glazbeni prosvjed ove udruge na glavnom pulskom trgu, koji je bio manje glasan nego onaj prvi prije mjesec dana.

Ovaj put, medutim, nije prošlo bez reakcije vlasti, a sve u ozracju techno i tance glazbe. Oko 11 sati dva su komunalna inspektora zatražila od predsjednika udruge E-Artists Josipa Brakusa odobrenje za korištenje javne površine, na što im je on rekao da je rijec o prosvjedu za koji imaju dozvolu policije, a ne o komercijalnoj manifestaciji. Inspektori su svejedno napisali službeni zapisnik koji im Brakus nije htio potpisati.

Istodobno su iz ureda Turisticke zajednice izašle dvije službenice i zamolile organizatore da se, buduci da ih nisu pitali za odobrenje, iskljuce iz prikljucka za struju koji se nalazi tik do njihovih ulaznih vrata. Nešto kasnije TZ je iskljucio struju, glazbeni prosvjed je utihnuo, ali samo nakratko, dok organizatori produžnim kablom nisu dobili struju iz Cvajnera. Nakratko je došla i policija; pitajuci Brakusa je li bilo s njihove strane ikakvog vrijedanja, što je on odlucno negirao.

Gradonacelnik Boris Miletic u pismenom je odgovorio prvo želio istaknuti da se stav Grada Pule o elektronskoj glazbi najbolje ocitava kroz cinjenicu da je upravo ova gradska uprava stavila van snage odluku prethodne uprave kojom su bili zabranjeni rave partyiji.

- Mogu izraziti žaljenje što odgovorne osobe ispred udruge ne poštuju propisanu proceduru, te što za današnji skup nisu pribavili potrebnu dokumentaciju, rekao je Miletic. Dodao je da je gradska uprava ponudila termin za sastanak s predstavnicima udruge E-Artists.

- Održavanja manifestacija u Fort Bourguignonu interes je Grada Pule te je upravo iz toga razloga Arheološkom muzeju Istre uvjetovano da ta utvrda mora biti namijenjena kulturnim javnim dogadanjima, pri cemu mora biti opremljena na nacin da posjetiteljima omoguci udobnost i sigurnost, ustvrdio je gradonacelnik, zakljucujuci da ce gradske službe tijekom razdoblja sanacije izraditi pravilnik kojim ce se utvrditi uvjeti za održavanje manifestacija, strucnih skupova, pojedinacnih i grupnih posjeta.


Podijeli: Facebook Twiter