Drug Tito se umalo vratio u Trst

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Iz tršcanskog politickog folklora ovaj put valja izdvojiti inicijativu pripadnika stranke Komunisticka obnova Iztoka Furlanica koji je predložio da gradsko vijece na dostojan nacin tijekom sjednice obilježi tridesetogodišnjicu smrti maršala Josipa Broza Tita.

Prijedlog je upucen u pisanom obliku predsjedniku vijeca Sergiu Pacoru, koji je potom s njime upoznao sve predsjednike stranackih klubova u vijecu. Jednoglasno su odbili inicijativu i pritom raspalili po Furlanicu paljbu politickih kvalifikacija.

Furlanic je obrazložio prijedlog podsjecanjem da je 1980. godine, kada je jugoslavenski predsjednik umro, na zgradi gradskog vijeca istaknuta zastava na pola koplja u znak poštovanja i sucuti te dodao da je u to vrijeme tadašnji gradonacelnik Trsta Manlio Cecovini posjetio jugoslavenski Generalni konzulat i potpisao se u knjigu žalosti.

Objasnio je da bi Trst trebao na dostojan nacin obilježiti godišnjicu smrti Maršala iz dva razloga: što je svojom politikom uspio zadržati na nekoliko stotina kilometara od talijanske granice sovjetske vojnike i komuniste te što je kasnije pridonio obogacivanju Trsta zahvaljujuci tisucama kupaca iz bivše Juge koji su godinama punili gradske trgovine.

Prijedlog je skinut s dnevnog reda nakon što su clanovi vladajuce koalicije desnog centra ustvrdili da je rijec o bolesnoj nostalgiji koja prešucuje krvolocnu prirodu jugokomunizma.


Podijeli: Facebook Twiter