Drug Josip Broz ponovno viđen na svojoj rivi

(N. LAZAREVIĆ)
(N. LAZAREVIĆ)

Bista Josipa Broza Tita postavljena je na rivi u Fažani koja od 2007. godine nosi njegovo ime! Doduše, poprsje je tu samo privremeno, u sklopu izložbe "8+1+8" koju je Velimir Dragaš priredio u povodu 12. Titovih dana u Fažani u organizaciji lokalnog Društva Josip Broz Tito, Općine i Turističke zajednice.

- Dobro smo bistu pričvrstili da je ne bi netko odvalio. Pa ako bude volje neka tu i ostane. Riva zaslužuje Titovu bistu, uostalom i radi turista koji dolaze u Fažanu i na Brione, a da se više ni ne zna kakvi su ulogu ti Otoci igrali u bližoj povijesti, kaže Dragaš, štovatelj Brozovog lika i djela, član Društva, ali i pasionirani sakupljač umjetnina, fotografija, memorabilije i ostalih starina iz raznih epoha. U lanjskom intervju u povodu izložbe, koju je za 11. Titove dane postavio u MMC-u s Giancarlom Moscardom, rekao je "Ako Pula može imati poprsje Tita, možemo i mi. Nevjerojatno je da su Tito i Mate Parlov brandovi Fažane, a da mi to uopće ne znamo iskoristiti". A da je vjerojatno i sazrijelo vrijeme za tako nešto, govori podatak da od petka, kada je izložba otvorena, nije bilo nikakvih vandalskih ispada nad izloženim artefaktima.

Dragaševi panoi na otvorenom do 25. svibnja

Brojevi u nazivu izložbe - "8+1+8" - odnose se na osam panela s nešto manje poznatim fotografijama Tita sa svjetskim državnicima, ili za vrijeme dokolice na Brionima ili s Fažancima. Tako se može vidjeti i kako maršal pleše s jednom mještankom ili ribare koji su na Otočje iskrcali pregršt friških škarpina, ugora, rakovica… Broj jedan odnosi se na bistu, a druga osmica na velike jumbo-plakate kod "Badela" na kojima su Tito i svjetske face post-ratnog doba: Eliabeth Taylor, Richard Burton, Che Guevara, Naser, Krleža… Uz to, fundus od 150 fotografija i umjetničkih slika Tita, Fažanaca, polaznika Političke škole i malih pionira (danas osoba u zrelim godinama), izložila je i Turistička zajednica. I ona ima svoju bistu, manju, Augustinčićev rad. Među panoima stariji su se mještani na otvorenju gurali da bi se prepoznali na nekoj od brojnih fotografija, dok djeca nisu ni mogla znati da su na tim crno-bijelim slikama marame crvene, a kape modre.

- Svi smo mi kao djeca odlazili na Otok, da bi nam darivao mandarine ili smo mu predavali cvijeće i družili se s njime, rekla je Melita Peroković, direktorica TZ-a napomenuvši da je fundus nastao tako što su mještani te ustanove poput NP Brijuni, OŠ Fažana i bivše Političke škole ustupali fotografije. Sve to objašnjava kako to da otvorenje izložbe nije bilo namijenjeno samo najstarijim živućim generacijama. Okupili su se tu ne samo "prvoborci", već i oni iz 60-ih, pa i 70-ih, koji pamte odlaske na Brione i u špalirima iščekivanje dolaska nekog od svjetskih državnika.

Za razliku od Dragaševih panoa koji će biti na otvorenom do 25. svibnja, Dana mladosti, i na kojima su zapravo reprodukcije originala u njegovom vlasništvu, i nešto zaštićenije od elementarnih nepogoda i eventualni izraza bijesa, ove fotografije TZ-a u krhkijim okvirima mogle su se pogledati još samo do jučer navečer.

Jednostavno, Tito je bio tu, naš čovjek

Bezbrojne su priče o susretu mještana s Titom koji je upravo gliserom utekao "službi bezbednosti", pamte ga ribari po čestim odlascima u noćni ribolov na kojima se maršal nije libio šporkati ruke ili se smočiti do kože. Pamte ga i oni koji su radili na otočju kao galantnog šefa spremnog na šalu nasuprot ljutim oficirima ili poslovično stroge supruge Jovanke. To je koloplet malih skica na kojima nastaje fažanska slika o dobrom čovjeku iz naroda.

- On je tuda koračao. Posebno ga pamte najstariji, ali i mi nešto mlađi. Jednostavno, Tito je bio tu, naš čovjek. I u redu je da se postavi bista na rivi, rekao je u neslužbenom razgovoru Mitar Gavočanov, inače općinski koordinator za kulturu i sport. A, što ako je netko ošteti, iz puke obijesti ili politički motiviran?

- Ako je netko išara, mi ćemo je sutradan i opet čistiti, pa nek' je šara i prekosutra, zaključuje.

- Vidjeli ste fotografiju gdje Tito leži na travi, na deki i odmara. Čuva ga pas. To je samo Tito mogao - takav državnik, a bezbrižno ležati na zemlji, rekao je Martin Matošević, kontradamiral u penziji iz Poreča, inače predsjednik Saveza istarskih Društava Josip Broz Tito. Engels Devescovi, predsjednik fažanskog Društva kratko je poručio okupljenima: "Zdravo drugarice i drugovi! Nek' vam Tito uvijek bude u srcu"

- Ime Josipa Broza je duboko zapisano u povijesti. Njegov lik i djelo ušli su u legendu, a legende ne umiru, poručio je predsjednik Općinskog vijeća Fažane Timotej Pejin.

- Ljudi odlaze na Kubu vidjeti murale s Che Guevarom, a mi ga imamo na fotografijama s Titom na Brionima, tu preko kanala, komentirao je jedan od posjetitelja, kao šlag na rođendansku tortu 70. obljetnice Pobjede nad fašizmom. (Zvjezdan STRAHINJA, snimio Neven LAZAREVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter