Drug Ferlin u kinu Valli

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Premijera novog srednjometražnog dokumentarnog filma "Drug Ferlin" redatelja Elvisa Lenica održat ce se u cetvrtak u 19 sati u pulskom kinu Valli. "Drug Ferlin" prica je o vodnjanskom umirovljeniku koja razotkriva njegov odnos prema antifašizmu, prijateljstvu, idealima, vjeri... To je film o sadašnjosti koja ne žali za prošlošcu, o starosti ispunjenoj aktivnom svakodnevicom i ljudskosti suprotstavljenoj divljem kapitalizmu.

- Drug Ferlin je zapravo Anton Ferlin - umirovljenik iz Vodnjana, clan boracke udruge, poznat po svojim govorima na pogrebima, vrstan šahist. O Ferlinu sam cuo puno prica i kada sam ga jednom slušao kako drži govor na sprovodu, odlucio sam snimiti film o njemu. Upoznali smo se prije nekoliko godina i odmah me ocarao. Ferlin je roden 1933. godine, dakle sada ima 78 godina i imao je zanimljiv život, no o tome cete doznati više kada pogledate film, rekao je Lenic.

Film traje 43 minute, a sniman je u Vodnjanu i okolici.

- Snimati smo poceli krajem 2009. godine, a s montažom smo završili prije ovog ljeta. Film je imao i svojevrsnu pretpremijeru samo za Ferlina i njegove prijatelje, a sada ima i službenu premijeru u kinu Valli, pojasnio je Lenic.

Osim režije, Lenic potpisuje scenarij i kameru. Montažer filma je Matija Debeljuh, producentica Dijana Mladenovic, a autor glazbe Dražen Dobrila.

- Ovo je prvi put da suradujem s Matijom i Dijanom, a okupio nas je baš ovaj projekt. Razgovarali smo o njemu i zakljucili da bismo ga mogli zajedno napraviti. Film je sufinanciran sredstvima Istarske županije, Grada Pule, Grada Vodnjana i Opcine Svetvincenat, rekao je Lenic. Ulaz na projekciju filma u kinu Valli je besplatan. (B. VINCEK)


Podijeli: Facebook Twiter