"Drosina" odskočna daska za Park mladeži

Slavko Blagojević i Dario Tomić (D. MEMEDOVIĆ)
Slavko Blagojević i Dario Tomić (D. MEMEDOVIĆ)

Nogometaši Istre 1961 i Splita u nedjelju će na "Drosini" po 17. put krenuti u borbu za prvoligaške bodove. Dosadašnji omjer međusobnih ogleda je poravnat, jer su "zeleno-žuti" i "crveni" slavili po šest puta, uz četiri remija, jedino što su Splićani pritom postigli 18, a Puljani dva pogotka manje. Devet susreta odigrano je na Parku mladeži i domaćin je u pet navrata stigao do punog plijena, dvaput je svakoj momčadi pripao po bod, a dvaput su se veselili Puljani.

Na "Drosini" je Split slavio samo jednom, i to u svom prvom dolasku s ove strane Učke, a potom je u šest narednih dvoboja dvaput remizirao i upisao četiri poraza.

Puno više od puke statistike međusobnih susreta, zaljubljenike u "najvažniju sporednu stvar na svijetu" intrigira jedan drugi odnos između Istre 1961 i Splita, a on proizlazi iz činjenice da kad god na Parku mladeži požele osnažiti svoje redove, posegnu u pulski izlog. Splitski "skauting" proteklih se godina najčešće svodio na osluškivanje kojeg to nogometaša na "Drosini" žele angažirati i onda bi, kao platežno moćniji klub, brže-bolje privoljeli tog istog igrača da na raskršću umjesto prema Učki, skrene put Marjana. Upravo su Splićani najčešće bili glavni "krivci" što su prijelazni rokovi u pulskom prvoligašu bili obavijeni velom tajne, jer su na "pulskoj bombonijeri" dobro znali da ako neka informacija procuri, odmah će se u igru uključiti Split i preoteti im željenog igrača.

Stoga je Igor Pamić, koji je u periodu otkad traje splitska zainteresiranost za pulski rad sjedio na "zeleno-žutoj" klupi i čija se riječ najviše slušala prilikom izbora potencijalnih pojačanja, uglavnom bio primoran na dovođenje široj javnosti nepoznatih igrača, a kad bi njihove sposobnosti podigao na višu razinu, braća Žužul bi posegnula u džep i uslijedila bi promjena klupskih boja.

U posljednje tri godine tako su sedmorica igrača Istre 1961 "Drosinu" zamijenila Parkom mladeži. Prvi koji je to napravio bio je Henry Belle u ljeto 2012. godine, godinu dana kasnije njegovim je stopama krenuo Goran Roce, da bi u tekućoj godini redove "crvenih" osnažili Slavko Blagojević i Chung Woon tijekom zime te potom Jure Obšivač, Dino Špehar i Petar Franjić ljetos.

Za Bellea je Split uredno platio odštetu, Roce i Obšivač stigli su na Park mladeži kao slobodni igrači, Špehar je u Puli igrao kao posuđeni igrač Dinama pa je u tom svojstvo završio i u Splitu, no zato se nakon prelaska preostale trojice dugo dizala, a i još uvijek se diže prašina. Blagojević i Woon prodani su u trenutku kad je Puljanima nasušno trebala financijska injekcija i onda se dogodio najgori mogući scenarij - ostali su i bez igrača i bez novca. Preciznije, novac su na kraju ipak dobili, ali s mjesecima zakašnjenja i da se u tom trenutku nisu pojavili američki investitori, pitanje je kako bi "zeleno-žuti" uopće izgurali prošlu sezonu. (I. CEROVAC)

VIŠE PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter