"Drosina" ceka kredit

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Kada je Gradsko vijece odobrilo zaduženje Javne ustanove Pula Sport kreditom kod Hrvatske poštanske banke (HPB) od 35,6 milijuna kuna za drugu fazu dovršetka izgradnje Gradskog stadiona "Aldo Drosina", cinilo se da ce moderan sportski kompleks svjetlo dana ugledati najkasnije pocetkom proljeca. Medutim, novca još uvijek nema jednostavno zato što nije potpisan ugovor o kreditiranju. Samim time nije se niti raspisao javni natjecaj za izvodaca druge faze izgradnje Drosine, što, pak, znaci da ce se i rokovi za završetak izgradnje stadiona iznova pomaknuti.

Tek po potpisivanju ugovora bit ce stvoreni preduvjeti za pocetak javne nabave, a trenutno to ovisi o HPB-u. Inace, kredit bi se trebao otplacivati 20 godina, pocevši od sijecnja 2011., kada na naplatu stiže prva rata. Ponuda HPB-a odabrana je na natjecaju kao najpovoljnija iako je, ustvari, bila - jedina.

Buduci da ce, zapravo, tek druga faza dovršetka stadiona dati pravu sliku novog sportskog kompleksa jer sadrži izgradnju pomocnih terena s umjetnom travom, postavljanje reflektora, stolica, nadstrešnice i semafora, te uredenje okoliša, i dalje je neizvjesno hoce li svi radovi biti zgotovljeni na proljece, kada se planiralo otvoriti novi stadion.

Ovaj problem još jednom pokazuje da jedino u Puli, gotovo u pravilu, škripi realizacija nekog (kapitalnog) projekta, bilo da je rijec o sportskoj ili inoj infrastrukturi. Za usporedbu, Porec je u godinu dana sagradio dvoranu Žatika vrijednu sto milijuna kuna, kojom je cak "oteo" teniski Davis Cup spektakl protiv Amerikanaca, koji cak ni župan Ivan Jakovcic nije uspio dovesti u Arenu. Gotovo je nevjerojatno kako ostali istarski, i hrvatski, gradovi svoje velike projekte realiziraju bez vecih problema i afera, a jedino u Puli uvijek nešto ne štima. Indolentnost ili neznanje, ili, pak, nadaleko poznati svakodnevni pulski jal, sasvim je svejedno mnogobrojnim pulskim ljubiteljima najvažnije sporedne stvari na svijetu. Cinjenica da se iznova pomicu rokovi za završetak Drosine nikoga ne mogu ostaviti ravnodušnim.


Podijeli: Facebook Twiter