Drop bass - not bombs

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Tlo na Monumentima podrhtavalo je od siline vibracija basova koji su se u širili s 9. Seasplasha. Ovogodišnji je festival prezentirao svjetske trendove raznih glazbenih smjerova bass kulture, a posjetitelji su ponovo uspješno širili pozitivne vibracije ljubavi i mira, bez opterecenja iz svakodnevnice.

Subota je, nakon kišnog cetvrtka i poteškoca sa strujom u petak, protekla u savršenoj atmosferi. Okružena šatorima posjetitelja iz raznih dijelova Hrvatske i inozemstva mnogobrojna se publika raspršila po razlicitim stagevima, ali i po chill zoni, štandovima i šankovima.

Glavni je stage tijekom cijele veceri bio ispunjen, a i rasplesana Soon-T iz Velike Britanije u suradnji s Balkans Hi-Fijem, ostvarila je svoj cilj i mash-upom podžanrova reggae glazbe natjerala publiku na skakanje.

Na najvece hitove reggae glazbe, one velikog Boba Marleya, podsjetio je vremešni zagrebacki vokalno-instrumentalni sastav Naturalna Mistika, naš prvi reggae bend koji jamajcanske ritmove donosi još od 80-ih. Skupina predvodena Borisom Leinerom i energicnim Ivanom Ivošom Icijem na mikrofonu, izmedu ostalog, strasno je izvela "No women no cry", "One love", "Redemption song" i druge. Svojim su izvedbama ovogodišnjem Seasplashu pružili izvorni reggae, koji je bio pomalo nadglasan snažnim basovima duba, dubstepa, dancehalla, electrica i dr.

Glavnu je binu nakon Naturalne mistike preuzeo karizmaticni pjevac Channel One Soundsystema koji se prisjetio njihovog nastupa na jednom od Seasplasha kada su zajedno s publikom docekali svitanje. Naime, ovo je drugi put da gostuju na festivalu, a ove su godine oduševili izvedbom dub reggae klasika, a i bubnjevima, koji su na Monumente unijeli dašak Afrike.

Main stage su zatvorili Overproof Soundsystem koji su bili gosti na 3. izdanju festivala na Marsovom polju, a ovom su prilikom proslavili 10-godišnjicu djelovanja.

Soundsplash stage od ceških je izvodaca Monkey traina preuzeo cetveroclani slovenski bend Krunch it!, a dobre je vibracije nastavio širiti DJ Radical guru iz Poljske dubstepom inspiriranim roots reggae motivima. Prometno je bilo i ispred Dubsplash stagea gdje su oduševili Digitron Sound System i Roots Daughters, cure iz Pule koje žive u Ljubljani, a od 2009. godine vjerne su roots/dub muzici.

Pod svjetlecim objektima i okruženi predmetima u obliku gljiva, Electric stageu ostali su vjerni samo najzagrijaniji ljubitelji ovakve glazbe, a ovdje su prevladavali vecinom izvodaci iz Hrvatske - P. D. Ricco, HR & FMmmmm, nadalje How convinient, DJ Sergej, VJ Super i danski izvodaci Philip Hammers & Riccardo Malberti.

Još jednom su se Monumenti iz usamljenog mjesta pored Pule pretvorili u mjesto promoviranja prijeko potrebne tolerancije te stalnim širenjem poruka mira i ljubavi bivšu vojnu bazu još jednom uspjeli pretvoriti u mjesto sklada i zabave. Podsjetivši na pleme iz istoimene serije, druželjubivi ljubitelji Seasplasha poslali su jasnu poruku: drop bass - not bombs. (Ana PERCAN; snimio Dejan ŠTIFANIC)


Podijeli: Facebook Twiter