Drogu probaju s 14 godina

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Dobna granica kada djeca pocinju eksperimentirati s opojnim sredstvima iz godine u godinu je sve niža. Prema rezultatima istraživanja koje je Vlada Republike Hrvatske provela nad zagrebackim srednjoškolcima do 2009., mladi su prvi put kušali neko od sredstava ovisnosti u prosjecnoj dobi od 15,7 godina, dok danas to cine 14-godišnjaci.

Taj porazni podatak iznijet je na tribini pod nazivom "Jedan dan zajedno - obitelj i droga", koja je po drugi put održana u Hrvatskoj gospodarskoj komori - Županijskoj komori Pula u povodu završetka Mjeseca borbe protiv ovisnosti.

"Razlozi zbog kojih mladi pocinju uzimati opojna sredstva su znatiželja (25 posto), utjecaj vršnjaka (21 posto), zabava (12 posto), samopotvrdivanje (osam posto), dosada (šest posto) i obitelj (pet posto). Ove godine je 84 posto ispitanika u posljednjih 30 dana konzumiralo alkohol, a u isto vrijeme ih je 43 posto bilo pijano. Ovakvi rezultati su posljedica cinjenice da je obitelj postala loša karika", zakljucila Varja Bastijancic iz Udruge Institut.

Ona je dodala da su volonteri udruge tijekom 2009. prikupili 132 kilograma infektivnog materijala iz okolice pulskih škola i šumaraka.


Podijeli: Facebook Twiter