Droga se legalno prodaje i u pulskim ducanima

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Spice, kava kava, mijau, krokodil, poppers i galaxy samo su neke od novih droga, psihoaktivnih tvari nove generacije, koje su preplavile europsko tržište, ukljucujuci Hrvatsku, a buduci da se mogu naruciti internetom, dok se neke supstance cak legalno prodaju u smart i seks-shopovima, postali su nova pošast medu mladima.

O velikom problemu da se stane na kraj cirkuliranju novih proizvoda koji se vecinom rade u Kini, a cije se sve negativne posljedice na zdravlje ne znaju, govorilo se na tribini u Puli "Jedan dan zajedno" koju organizira udruga Institut u povodu mjeseca borbe protiv zloporabe droga.

- Proizvodaci novih supstanci uvijek su korak ispred, cim se zabrani neki njihov sastav, uvode drugi. Dovoljno je da samo malo promijene formulu pa se proizvod ponovno nade legalno u prodaji, a postupak analize se mora ponavljati. Stoga se zalažemo za genericki pristup kojim bi se zabranila prodaja cijele grupe proizvoda. Neke su supstance legalne u zemljama EU-a. Primjerice, u Sloveniji uredno možete kupiti u smart shopu, i dobiti racun, za biljni ecstasy salvila divinorum koji je kod nas zabranjen, rekla je Lidija Vugrinec iz Vladinog ureda za suzbijanje zloporabe droga.

Prema preliminarnim podacima, ove godine otkriveno je 39 novih tvari. Medu tinejdžerima popularni su tzv. spice proizvodi, mješavine bilja koji se prodaju i u smart shopovima u Zagrebu, Osijeku, Rijeci i Puli. Iako se reklamiraju kao "egzoticni mirisi koji daju bogatu aromu" i "nisu za ljudsku uporabu", koriste se za pušenje, a ucinci su im cak od 40 do sto puta jaci nego pušenje kanabisa.

- Spice pomiješan s duhanom prodaje se kao joint u okolici škola za cijenu koja je djeci vrlo pristupacna, takav je slucaj otkriven na splitskom podrucju. Ovi su proizvodi upakirani u privlacne i lijepe ambalaže, cesto mijenjaju sastav i naziv da ne bi bili na popisu kontroliranih tvari. Nije poznat tocan proces proizvodnje. Pušenje spicea može dovesti do kolapsa plucnih krila, bilo je potrebe za transplantacijom plucnih krila, a jedno je dijete preminulo uslijed sepse koja je uslijedila nakon operacije, kazala je Vugrinec.

Upozorava da su mnoge nove droge letalne kad se istovremeno konzumiraju s alkoholom, što, nažalost, mladi cesto kombiniraju. Koliko je rastuca proizvodnja ovih supstanci iza kojih stoje transnacionalne kompanije svjedoci cinjenica da je 18 sintetskih kanabisa zabranjeno, a vec su cetiri nova otkrivena.

- Procjenjuje se da je u Hrvatskoj izmedu 40.000 i 60.000 osoba koje su na neki nacin u svakodnevnom doticaju s drogama, a oko 8.000 je u tretmanu. Zbog šteta koje nastaju kao posljedice droga godišnje odlazi izmedu 1,8 do dvije milijarde kuna. Istarska županija je prva po broju lijecenih ovisnika, no to ne znaci da ima najviše ovisnika, vec da ima dobro organiziranu skrb, rekao je predstojnik Vladinog ureda za suzbijanje zloporabe droga Dubravko Klaric.

Napominje da forenzicne analize pokazuju da svake godine u Hrvatskoj od posljedica droge umre izmedu 100 i 200 osoba.

Na tribini koja je namijenjena psiholozima, voditeljima školskih preventivnih programa, centrima za socijalnu skrb, predstavnicima Grada Pule, Istarske županije, policiji, Kaznionici u Valturi te nevladinom sektoru, predstavljan je i rad pulske udruge Suncokret koja se godinama bavi prevencijom rizicnih ponašanja adolescenata.


Podijeli: Facebook Twiter