Droga i nasilje na pulskom Kaštelu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U redakciju Glasa Istre stiglo je pismo žitelja Kaštela, odaslano i pulskom gradonacelniku te ministru policije, u kojem žitelji ovoga dijela grada mole ovlaštene da pokušaju riješiti probleme koji ih muce. Jedan od glavnih, vele u pismu, jest sustavno maltretiranje i vrijedanje stanara, remecenje javnog reda i mira.

Svake se subote tamo, pojašnjavaju u pismu, pod okriljem mraka okupljaju skupine maloljetnika, sumnjivih osoba i onih iz domova za nezbrinutu djecu.

"Oni piju alkohol, konzumiraju droge, vicu i galame, razbijaju privatnu i gradsku imovinu, a nuždu obavljaju u malom, neosvijetljenom prolazu podno Kaštela".

"Ti huligani bacaju kamenje i boce po našim kucama i zgradama, obijaju nam žaluzine, šaraju po fasadama", piše u pismu. Prozivaju i policiju koja, kako vele, ne poduzima ništa kako bi se divljanja sprijecila, a kada i dodu, zadrže se par minuta i odu. Tek se tada, vele, maltretiranja nastavljaju.

Stanari se pitaju i zašto se u ovom dijelu nocu ne naprave cešce policijske ophodnje i racije, postoji li komunalno redarstvo i može li ono što uciniti, dodajuci da bi se u cijelu pricu trebala ukljuciti i Elektroistra jer je ovaj dio mracan.

Upozoravaju gradonacelnika da je Kaštel postao mjesto za dilanje i konzumiranje droge, pozivajuci da, ukoliko ga nije strah, sam prošece ovim dijelom navecer. Ili barem ujutro kako bi na licu mjesta vidio dokazni materijal za ono što govore - brojne ostavljene šprice i prazne boce, smece i štetu koju svakodnevno trpe…

"Jedna od Vaših izbornih parola, gradonacelnice, bila je da cete obnoviti pulske uspone, pitamo Vas jeste li obnovili barem jedan?", završavaju svoje pismo žitelji Kaštela, tražeci pomoc.

Gradonacelnik Boris Miletic u nedjelju nam je potvrdio da je upoznat s problemima žitelja ovoga dijela grada, rekao da se radi na poboljšanju rasvjete na ovom dijelu, a uskoro bi trebale zasvijetliti i lampadine ispred Sveucilišne.

- Proboj Castropole kod Arheološkog muzeja, cime bi bio riješen prometni problem ovoga dijela, uz bolje osvjetljenje svakako bi pridonijeli ukupnom poboljšanu situacije, naveo je Miletic i dodao da proboj ulice ovisi o stavu konzervatora, ali i financijskim sredstvima.

Dodao je i da cuvanje javnog reda i mira nije u nadležnosti komunalnih redara, vec policije. Ipak, ustvrdio je da iz razgovora s predstavnicima policije zna da oni obilaze navedena podrucja.

Podsjecamo da su se na meti nocnih vandala nekoliko puta našle i zgrade Sveucilišne knjižnice te Arheološkog muzeja. O nesigurnosti na ovim prostorima tada su javnost upozorili i ravnatelji ovih dviju institucija, Tijana Barbic Domazet i Darko Komšo.


Podijeli: Facebook Twiter