Drevni gradic, zbit na brdu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Novinar i publicist Marijan Milevoj objavio je u nakladi izdavacke kuce Mathias Flacius novi turisticki vodic Labina. Radi se prvoj turistickoj publikaciji koja u fokusu ima grad, tocnije stari grad, a Labinština je opisana kao nadopuna njegove turisticke ponude.

Rabac je spomenut kao jedno od kupališta, zajedno s Prtlogom, Sv. Marinom, Ravnima i Tunaricom, a i to na kraju knjige, nakon poglavlja "Kamo na izlet", u kojemu se opisuju atrakcije u zaobalju, kao što je primjerice šumberski stari grad ili Raška dolina, zvana Lug.

Šetnja kroz prostor i vrijeme starogradske jezgre dana je u obliku "Labinske price" fiktivne turistkinje Ivane, koja je na prijateljicin nagovor posjetila "drevni gradic, zbit na brdu, ciji se zvonik, kao svjetionik na moru, nazire s velike udaljenosti" i pritom ostala oduševljena njegovom arhitekturom i poviješcu.

Uz jezgrovite, ali elegantne te podacima nabijene opise pojedinih lokacija Milevoj nudi i galeriju znacajnih povijesnih i živucih licnosti. Knjižica ce turista brzo i efikasno upoznati s mjestom na kojemu se našao, a koristi od nje mogu imati i domaci, ako joj pristupe kao kratkom podsjetniku iz zavicajne povijesti.


Podijeli: Facebook Twiter