Drevna vršalica napunila pšenicom punu traktorsku prikolicu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nekada su žetva i slični ljetni radovi u polju bili prilika za slavlje i zahvalnost za plodove zemlje, plodove žuljevitih ruku o kojima je ovisio život u narednim mjesecima. U želji da ožive prošla vremena i na jedan dan mjesto oboje bojama tradicije, Turistička zajednica i Općina Brtonigla pripremili su i ove godine jedinstvenu manifestaciju koja je posjetitelje vratila u prošlost, nečije djetinjstvo ili mladost. Središnji događaj bilo je pokretanje vršalice za pšenicu koju pogoni traktor preko remena. Prije 50 i više godine stroj je predstavljao velik napredak u odnosu na drevnu ručnu obradu i dobivanje zrna pšenice.

Austrougarska proizvodnja

Vlasnik ove drevne vršalice Ezio Radin iz Valentića kaže nam da je vršalica proizvedena 1938. godine, austrougarska proizvodnja, a sklapana u Italiji odakle je stigla u ove krajeve. On je na njoj radio desetak godina, sve do 70-ih prošlog stoljeća kada su u pšenična polja stigli kombajni i potisnuli vršalice iz upotrebe. Drevna vršalica je ispravna, što se potvrdilo i na ovoj manifestaciji kada je ovršila punu traktorsku prikolicu pšenice, a zrno je odmah stavljeno u nekoliko vreća. Vršidba pšenice kao nekada, uz puno truda i prašine, privukla je velik broj posjetitelja.

Kroz glavnu brtonišku ulicu smjestili su se štandovi s prikazom nekada važnih i korisnih obrta. Dame i gospoda šetali su u prigodnoj odjeći koja je podsjećala na davna vremena. Gosti su razgledavali kako vješte ruke prave drvene zdjele, kako se na ručnom žrvnju melje kukuruz, kako se pletu korpe, kako su se pilila drva bez "motorke". Puni su bili štandovi starih ručnih i korisnih alata, kao i fuža i drugih tradicionalnih istarskih jela koje su pripremile vrijedne domaćice. Kao nekada, bilo je opet vremena i za odmor uz karte ili neki drugi oblik zabave, poput gađanja iz praćke, nabacivanja metalnog kruga na bocu i slično.

Stare pjesme i igre

I glazba je bila prilagođena vremenu. Svirali su i pjevali Trio Šaltin, puhački orkestar iz Divače, rovinjska Batana, Anita i Dante, zborovi zajednica Talijana iz Brtonigle i Nove Vasi, vokalna skupina Ad libitum i drugi. Pjevale su se stare pjesme koje su sakupljene u nedavnoj glazbenoj monografiji. Uz šetnju kroz ulice, od trga do trga posjetitelji su mogli odabrati i nešto od sadašnjih proizvoda, od vina, rakije, meda, sira, voća, tjestenina i drugih autohtonih proizvoda. Sve je završilo plesom, baš kao nekada.

Mlin, tvornica tjestenine, deseci vršalica…

- Manje je poznato da je Brtonigla nekada imala mlin, tvornicu tjestenine, nekoliko desetaka vršalica koje su vršile žito kojega je bilo mnogo u okolici, u dolini Mirne i drugim dijelovima ovog područja. Manifestacijom "U bojama tradicije - žetvene svečanosti" željeli smo podsjetili na ta vremena, na stare zanate od kojih su mnogi u odumiranju. U Brtonigli je nekada bilo zaista mnogo zanatlija, mnogo toga se u prošlosti proizvodilo i radilo. Želimo i našim gostima, koji nisu u prilici u svojim krajevima odakle dolaze doživjeti i vidjeti nešto takvo, predstaviti kako se nekada ovdje živjelo i radilo. Danas je to pomalo svima zanimljivo, ali je dobro da se u mnogim stvarima okrećemo tradiciji i onom starinskom. Hvala svim udrugama koje su se uključile u manifestaciju i svim sudionicima koji su pomogli da Brtoniglu barem na jedan dan vratimo u prošlost, kakva je nekad bila, kaže direktorica Ureda TZ-a Brtonigle Michelle Babić. (Napisao i snimio Luka JELAVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter