Draženka Moll: Isplati se boriti za svakog gosta

Draženka Moll na svom imanju, Stanciji 1904 (D. ŠTIFANIĆ)
Draženka Moll na svom imanju, Stanciji 1904 (D. ŠTIFANIĆ)

Prvakom nacionalnog izbora Europske destinacije izvrsnosti (EDEN) za 2012./2013. godinu prekjučer je proglašena Stancija 1904 iz Smoljanci u općini Svetvinčenat, vlasnice Draženke Moll. Ovogodišnja tema izbora bila je "Pristupačan turizam", a Stanciju 1904 najboljom je proglasilo stručno povjerenstvo u kojem su bili predstavnici Ministarstva turizma, Hrvatske turističke zajednice te Hrvatske udruge paraplegičara i tetraplegičara.

Uz nju u finalu su bili i gradovi Daruvar, Čakovec i Varaždin kao i Terme Jezerčica i Terme Tuhelj te su se uoči proglašenja svi predstavili desetominutnim prezentacijama.

Svečanost proglašenja pobjednika održana je u slavonskoj Pustari Višnjica koja je 2011. godine osvojila titulu EDEN-a.

Stancija 1904 prostire se na površini od šest tisuća kvadrata na kojoj se nalaze stotinu godina stare istarske kuće, renovirane i pretvorene u kuće za odmor s apartmanima.

Osobama s invaliditetom prilagođena su dva apartmana visokog standarda, a dostupne su im i terase te konoba gdje mogu same pripremati hranu. Jelovnici su otisnuti i na Brailleovom pismu, a u planu je izgradnja bazena, tuševa i sunčališta te svjetlosnog alarma za gluhonijeme i trake za slijepe osobe, dok je u tijeku izrada posebnog ulaza na daljinsko upravljanje.

- Moram reći da je ovo kruna mog poslovanja jer se napokon pokazalo da se isplatilo truditi i boriti za svakog gosta i ugoditi mu. Radni dan, koji ponekad traje i 20 sati, nije bio uzaludan i ipak je to netko nakon deset godina prepoznao. Drago mi je da postoji pravda, a ovo mi je prva nagrada u životu, rekla je Draženka Moll, Zagrepčanka koja se prije nešto više od desetljeća, nakon rada u Švicarskoj, vratila u Hrvatsku preuredivši stogodišnje imanje u turistički objekt.

- Zapravo sam samo željela kućicu u cvijeću i s majstorima sam u preuređenju provela četiri godine. Posebnu pozornost posvećujem ljudima s poteškoćama jer smo svi mi potencijalne osobe s invaliditetom. Budući da je sve bilo u prizemlju, smatrala sam, kada se objekt preuređivao 2000. godine, da ga treba prilagoditi tim osobama. To nije problem i preporučila bih svakome tko nema nijednu stepenicu ili neku barijeru da to učini. Ako je ima, neka je poravna, ako je potrebno ja ću im objasniti kako da to učine i neka pristup omoguće svima, počevši od sebe samoga pa nadalje, poručila je Moll nakon proglašenja. (Petra LUKEŽ)

CIJELI TEKST PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter