Dražen Silić i Mate Mezulić već vide Pjongčang

Ivona Orlić i moderatorica Sniježana Matejčić (D. ŠTIFANIĆ)
Ivona Orlić i moderatorica Sniježana Matejčić (D. ŠTIFANIĆ)

Sjajne vijesti za hrvatski bob stižu iz SAD-a. Hrvatski bob četverosjed je nadomak osiguranja nastupa na Zimskim olimpijskim igrama u Pjongčangu, a prilike za isto ima i dvosjed. Ova je vijest posebno zanimljiva gledana kroz prizmu istarskog sporta, jer su među šestoricom hrvatskih reprezentativaca u bobu i dvojica Istrijana. Premanturac Mate Mezulić koji je zimske olimpijske igre već iskusio u Vancouveru 2010. godine u bobu četverosjedu pilot kojega je bio Ivan Šola i Puljanin Dražen Silić koji je upravo na poziciji pilota zamijenio Šolu, a koji sad traži premijerni nastup na ZOI-ju.

- Nakon odrađenih šest utrka Američkog kupa (Whistler, Calgary i Park City) 25. smo na listi od ukupno 30 posada koje idu na Zimske olimpijske igre. Boduje se najboljih sedam utrka svake posade što u Svjetskom, što u Europskom i Američkom kupu. Posade mogu imati i manje od sedam utrka i po bodovima se kvalificirati, a ako ih imaju više od sedam, uzima se najboljih sedam utrka - javio se Mate Mezulić iz Amerike.

Oprez ipak postoji. Sve dok nisu sto posto sigurni, hrvatski reprezentativci pušu i na hladno

- Kako sada stvari stoje na rang listi, trebao bi se zaista ostvariti najgori mogući scenarij pa da nas Nizozemci, Slovaci, Poljaci ili Srbi izguraju. Nizozemci i Slovaci su za sada unutra, ali iza nas, dok Poljaci i Srbi nisu među 30. Za Poljake su realne šanse da uđu na listu, dok će to za Srbiju biti puno teže. Nisam spomenuo Australiju i Južnu Koreu koje su isto trenutno na listi iza nas, ali oni su već kvalificirani jer Južna Koreja ide kao domaćin, a Australija ide po kvoti kao predstavnik kontinenta. Mi smo stoga odlučili voziti još jednu utrku poslije Nove godine, od 7. do 14. siječnja u Lake Placidu (SAD) kako bi izbjegli mogućnost takvog scenarija.

Osim u četverosjedu, hrvatska se posada pokušava plasirati i u dvosjedu.

- Što se tiče dvosjeda, za sada smo isto unutra i to kao 29. na listi. Tu će biti teže obraniti se od naleta Italije, Nizozemske i Slovačke. Sve će naravno ovisiti o tome kako ćemo mi proći u Lake Placidu gdje ćemo imati dvije utrke dvosjeda i dvije četverosjeda. Za četvorku će možda biti dovoljna i samo jedna utrka, dok ćemo u dvosjedu trebati odvoziti obje kako bi došli do što više bodova - zaključio je Mezulić. (R. CAR)


Podijeli: Facebook Twiter