Dražen Kutleša biskup koadjutor Porecke i pulske biskupije

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Papa Benedikt XVI. u ponedjeljak je imenovao svecenika Mostarsko-duvanjske biskupije i sadašnjeg djelatnika Kongregacije za biskupe mons. Dražena Kutlešu biskupom koadjutorom Porecke i pulske biskupije, priopcio je apostolski nuncij u Hrvatskoj nadbiskup Mario Roberto Cassari.

Vec od ponedjeljka mons. Kutleša u potpunosti preuzima povjerenu mu novu službu, javila je Informativna katolicka agencija (IKA).

Mons. Kutleša roden je 25. rujna 1968. u Tomislavgradu u Bosni i Hercegovini. Nakon završenog sjemeništa u Dubrovniku nastavlja studij filozofije i teologije u Bogoslovnom sjemeništu u Sarajevu. Za svecenika je zareden 29. lipnja 1993. za Mostarsko-duvanjsku biskupiju.

Godine 1994. postao je bakalaureat pri Teološkom fakultetu u Zagrebu, a 2001. na Papinskom sveucilištu Urbanianumu postigao je doktorat iz kanonskog prava.

Od 1993. do 1995. bio je župni vikar u mostarskoj katedrali. Od 1998. do 2006. obavljao je sljedece službe: župni upravitelj u Grudama, docent kanonskog prava na Teološkom instutu u Mostaru, vicekancelar u biskupijskoj kuriji, clan zbora konzultora i prezbiterskog vijeca, clan Komisije Isustitia et pax Biskupske konferencije BiH.

Od 2006. djelatnik je Kongregacije za biskupe. Od 2011. suradnik je kongregacije za kauze svetih i disciplinu sakramenta. Autor je nekoliko publikacija i suraduje u katolickom mjesecniku "Crkva na kamenu". Govori talijanski, njemacki i engleski jezik, stoji u životopisu mons. Kutleše koji je objavila IKA.

Mediji spekuliraju da bi ovaj potez mogao znaciti tihu smjenu porecko-pulskog biskupa mons. Ivana Milovana. Naime, mons. Kutleša imenovan je pomocnim biskupom i dobit ce posebne ovlasti, što znaci da mons. Milovan nece više imati puno pravo upravljanja i jurisdikcije, a posebne ovlasti odnosile bi se na slucaj Dajla, ali i na neka druga pitanja.

Kutleša: Racunam na bratsku blizinu biskupa Milovana

- Zahvalan sam papi Benediktu XVI. na velikom povjerenju koje mi je iskazao, dajuci mi ovu odgovornu zadacu u služenju narodu Božjem koji boravi u Porecko-pulskoj biskupiji s dijecezanskim biskupom Ivanom Milovanom kojeg srdacno pozdravljam.

Crkva u Hrvatskoj jest i želi ostati vjeran dio opce Crkve, pod vodstvom Pape, koji joj je takoder nedavno, svojim nezaboravnim pohodom ocitovao svoju duboku naklonost i ujedno ljubav prema hrvatskom narodu i svoje poštovanje prema državnim vlastima.

U tom duhu, takoder, Porecko-pulska biskupija želi služiti vjeri i kršcanskom životu naroda Božjega koji se nalazi na njezinu teritoriju, i želi biti ukljucena na miran i konstruktivan nacin u život nacionalne zajednice.

Prihvacajuci svoju novu pastoralnu službu u osjetljivu razdoblju života Porecko-pulske biskupije, svjestan sam da u sljedecim godinama moram posvetiti sve svoje snage za dobro ove mjesne Crkve - koja je bogata poviješcu, vjerom i kulturom - u svim svojim mnogostrukim vidovima.

Na pocetku svoje službe, uzdajuci se u pomoc Duha Božjega, racunam na bratsku blizinu dijecezanskog biskupa Milovana, subrace biskupa, na suradnju svecenika i na molitvu vjernika. Tako se, s obnovljenim zalaganjem i oduševljenjem, možemo posvetiti velikim zadacama koje su pred nama i izazovima naviještanja i odgoja mladih u vjeri, obnovi crkvenoga života i zauzetosti za dobro društva, izjavio je mons. Kutleša IKA-i.

Milovan: Zahvalan sam Svetom Ocu

- Apostolska Nuncijatura u Republici Hrvatskoj objavila je 17. listopada 2011. u 12 sati vijest da je papa Benedikt XVI. imenovao mons. Dražena Kutlešu, svecenika Mostarsko–duvanjske biskupije i dosadašnjeg djelatnika Kongregacije za biskupe u Rimu, biskupom koadjutorom s posebnim ovlastima Porecke i pulske biskupije.

Zahvalan sam Svetome Ocu na imenovanju mons. Kutleše biskupom koadjutorom, a novome biskupu cestitam u svoje osobno ime te u ime svecenstva, redovništva i svih vjernika naše biskupije.

Mons. Dražena Kutlešu poznam kao dobru, plemenitu i strucnu osobu te ne sumnjam da ce on uvelike moci doprinijeti vjerskom životu i poslanju Porecke i pulske biskupije. Novog biskupa preporucujem dobroti, pažnji i molitvi svih naših vjernika, stoji u priopcenju biskupa Milovana. (V. HABEREITER)

Istarski svecenici: U Vatikanu je sve moguce ako donosi - šolde

Vecina istarskih svecenika koje smo anketirali uglavnom nije bila upoznata s najnovijom odlukom Svete Stolice.

- Nitko ništa nije cuo ni nacuo o tome, bio je najcešci njihov komentar. Svi su iznenadeni cinjenicom da je rijec o sveceniku iz Hercegovine.

Takoder su složni da je svemu povod slucaj Dajla te da ce, buduci da biskup koadjutor osim funkcije pomocnika ima i ovlast prava nasljedstva postojeceg biskupa, mons. Kutleša najvjerojatnije preuzeti Porecku i pulsku biskupiju.

Jedan od svecenika ovako je to komentirao: "To vam znaci da ovaj naš nije zbacen s prijestolja, ali je dobio pomocnika. Neki se pitaju: što ce nam on, što cemo s njime? Sad ce nam sve rasprodati, ali Bog je posljednji sudac. Buduci da je imenovan pomocnikom biskupa, na redu je njegovo redenje, što ce se vjerojatno obaviti uskoro da bi mogao stupiti na novu funkciju".

Jedan je svecenik na to rekao da je ocito u Vatikanu sve moguce ako donosi - šolde. (V. Md.)


Podijeli: Facebook Twiter