Draž istarske različitosti i multikulturalnosti ispunila srca bugarske publike

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Prvi tjedan lipnja bio je vrlo dinamičan za članove Folklornog društva iz Pazina, koji su u kratkom razmaku nastupili na dva međunarodna festivala: na 12. Međunarodnom folklornom festivalu u bugarskom gradu Montani, te na Međunarodnom festivalu plesa francuskom gradu Villenoyu pokraj Pariza. U Bugarsku su pazinski folkloraši otputovali na poziv Folklornog ansambla Etnos iz Montane, koji je prošle godine gostovao u Pazinu.

Zajednički nastupi

U Bugarskoj je Folklorno društvo Pazina održalo čak pet koncerata, nastupivši u mjestima Montana, Varshets i Belogradchic, a osim Pazinaca i bugarskih domaćina, na tom su festivalu nastupile i folklorne skupine iz Jakutske (Rusija), Češke, Ukrajine i Poljske. Tridesetak članova Folklornog društva Pazin bugarskoj je publici približilo tradicijske plesove, pjesme i svirku istarskog i dalmatinskog područja. Uz živu glazbenu pratnju, što se posljednje vrijeme sve rjeđe viđa, plesali su karakteristične plesove kraja iz kojeg dolaze: balun (uz glazbenu pratnju i tarankanje uz mih), sette passi, rašpu, valcer, promjenu i pritilicu (uz pratnju violine, bajsa i harmonike), a sopelaši i gunjci su nastupili i s instrumentalnim izvedbama. Pazinski folkloraši i njihovi bugarski domaćini zajedno su nastupili na završnom koncertu ovog festivala pred petstotinjak posjetitelja. "U usporedbi s bugarskim, hrvatski tradicijski plesovi, pogotovo iz istarskog područja, jednostavniji su, ali ne i manje zanimljiviji za izvođenje.

Narodne nošnje

- Slično se može reći i za narodne nošnje. Međutim, upravo je ta različitost dala punu draž nastupu nakon kojeg je publika ispunjena srca napustila trg", rekao nam je po povratku iz Bugarske jedan od svirača pazinskog Folklornog društva, Marko Pernić.

Prije Bugarske, pazinski folkloraši sudjelovali su i na Festivalu plesa u francuskom gradu Villenoyu, predstavivši Francuzima tradicijske istarske plesove uz svirku na harmoniku, bajs i mih. Osim pazinskih folkloraša, na tom su festivalu nastupila i su lokalna folklorna društva, te plesne i folklorne skupine manjinskih  zajednica koje žive na području Pariza (Brazilci, Španjolci, Peruanci, Argentinci i drugi). (D. ŠIŠOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter