Drandić:Očekujemo da Vlada uvaži rezultat referenduma

Valter Drandić (Milivoj MIJOŠEK)
Valter Drandić (Milivoj MIJOŠEK)

U proteklih mjesec dana, koliko je trajalo postupak sa zainteresiranom javnošću vezano uz korištenje budućeg energenta u sklopu termoelektrane Plomin 3, svoje stavove o sudbini Plomina iznijelo je 9.068 građana. Potvrdio nam je to predsjednik Županijske skupštine Valter Drandić te kazao da su ti građani odgovorili na pitanje jesu li za ili protiv da se kao energent u TE Plomin III koristi ugljen, a od ukupnog broja anketiranih njih 92 posto izjasnilo se protiv ugljena.

Referendum 29. ožujka

Budući da je cijeli postupak vodila Skupština Istarske županije, zanimalo nas je koja je daljnja procedura i hoće li stavovi anketiranih imati ikakav utjecaj na daljnju odluku o gradnji Plomina. Drandić je odgovorio da će se prema Planu aktivnosti, nakon provedenog savjetovanja sa zainteresiranom javnošću ove subote u Labinu održati Savjetodavna konferencija Skupštine Istarske županije.

- Kao što je najavljeno, Grad Labin i Općine Labinštine će u nedjelju 29.ožujka provesti referendum za svoje područje. Istarska županija je u postupku pokretanja sustavnih izmjena i dopuna Prostornog plana, pa smo s obzirom na tu činjenicu pokrenuli postupak savjetovanja sa zainteresiranom javnošću. Cilj savjetovanja je dobivanje mišljenja i stavova šire javnosti, odnosno građana o energentu za TE Plomin III.  Na Savjetodavnoj konferenciji Skupštine će svi zainteresirani građani, predstavnici civilnih udruga, institucija, organizacija, koji su se prethodno prijavili, moći javno iznijeti svoj stav o navedenom pitanju. Na taj način omogućujemo uključivanje javnosti u donošenje odluka i stavova, a sve u cilju promicanja, osiguranja i jačanja transparentnosti. Ovim savjetovanjem tražimo mišljenje zainteresirane javnosti o javnoj politici, koja u konačnici ne određuje samo trenutnu politiku, već i uvjete života građana Istarske županije u budućnosti, veli Drandić.

Presuđuje Vlada

Pitali smo ga može li u konačnici najavljeni referendum, u slučaju da se većina izjasni protiv ugljena, realno utjecati na blokadu ugljena u Plominu, tim više kada se zna da će točku na "i" staviti država, pa će i sam rezultat referenduma  vjerojatno biti prihvaćen isključivo u formi "primljeno na znanje".

- S obzirom da se radi o strateškoj investiciji za Republiku Hrvatsku, konačnu odluku će donijeti hrvatska Vlada. Očekujemo da će Vlada uvažiti mišljenje građana i rezultat referenduma na Labinštini, istaknuo je predsjednik Županijske skupštine Valter Drandić. (D. BAŠIĆ-PALKOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter