Drandic je na strani Uprave

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nezadovoljstvo vodstvom Nadzornog odbora u Zracnoj luci Pula bilo je jedina tema skupštine podružnice Sindikata Istre i Kvarnera te sjednice Radnickog vijeca u tom poduzecu. Glavni povod raspravi o NO-u na celu s Valeriom Drandicem njegove su nedavne izjave u razgovoru za Glas Istre, kada je izmedu ostalog rekao da kontinuirano nezadovoljstvo na pulskom aerodromu širi nekolicina djelatnika te da Upravu zracne luke ne planira smjenjivati zbog medijskog pritiska i nekoliko huškaca.

Sindikalni povjerenik Radovan Glušac, predsjednik Radnickog vijeca Jordan Komatina i predstavnik radnika u NO-u Vladimir Grgec kažu da su zgroženi Drandicevim prozivkama jer je legitimne predstavnike zaposlenika svrstao medu huškace, cime je samo pokazao da zapravo ne priznaje njihov legitimitet. Smatraju da je takav nacin razmišljanja skandalozan jer, kako tvrde, upravo Drandic egzistira zahvaljujuci takvom nacinu funkcioniranja društva i nema pravo tako etiketirati legitimno izabrane predstavnike samo zato što se ne žele pomiriti s aktualnim stanjem.

- Ako je Valerio Drandic ocekivao ili ocekuje pobunu ili bunt, porucujemo mu da smo legalisti i da cemo svoje stavove i dalje zastupati legalnim sredstvima, a sve u cilju eliminiranja svake vrste diskriminacije, poboljšanja opceg stanja u poduzecu, gospodarskog i socijalnog jacanja radnika te ravnopravnog financijskog davanja. Iako je trenutna atmosfera u društvu "kao na groblju", od Drandica nitko ne ocekuje da bude neciji grobar, kako je sam izjavio, ali se ocekuje da ne bude neciji odvjetnik, što sada upravo cini. Naime, predsjednik NO-a otvoreno se svrstao na stranu Uprave, unatoc tomu što ga se po mnogim pitanjima obmanjuje, tvrde predstavnici radnika.



Naglašavaju da nitko ne osporava da je 2001. godine Uprava na celu s Brunom Rogovicem zatekla vrlo teško stanje u poduzecu, jer je u pet ratnih i poratnih godina prakticki bilo bez prometa, a time i prihoda. Naglašavaju da je u tim godinama ucinjeno mnogo dobrog na konsolidiranju stanja, medutim zadnjih je godina bilo previše loših poteza.

- Svi smo mi podložni nekoj odgovornosti pa bi se to trebalo odnositi i na Upravu, a o svim nepravilnostima najviše bi trebao znati Nadzorni odbor na celu s Drandicem, koji izgleda ocekuje da radnici glume istražne organe za ocito nelogicne postupke i investicije, naglašavaju oni.

Po njihovim rijecima, Uprava je na sve moguce nacine pokušavala opstruirati prisustvo predstavnika radnika u NO-u, a nakon što im je to ipak omoguceno, pokazalo se da na sjednicama "osim ugladenosti i puno politike" nema konkretnih prijedloga. Rijetko kada se na djelu pokazala struka. "Zbog toga je odluceno da predstavnici radnika više ne sudjeluju u sjednicama, a sada je ocito da je naše pozivanje bio samo loš pokušaj držanja pod kontrolom", vele oni.

Slažu se da su primanja djelatnika iznad državnog prosjeka, no upozoravaju da su place djelatnika Zracne luke Pula u grupaciji zracnog prometa pri samom dnu. Po njihovim rijecima, primanja u ovoj godini ce po radniku biti manja za približno 10 tisuca kuna neto, što predstavlja udar na standard zaposlenika.

- Istina je da se radi o isplatama mimo kolektivnog ugovora, osim u dijelu obracuna praznickih sati, cime se taj ugovor krši, zbog cega ce sindikat pokrenuti sudski spor, najavili su predstavnici sindikata i Radnickog vijeca. Dodali su i da su o raspravi sa skupštine putem otvorenog pisma izvijestili i predsjednika NO-a Valerija Drandica.


Podijeli: Facebook Twiter