Drandić: Domenico Pergolis na vrhu liste prioriteta

Dom "Domenico Pergolis" (N. ORLOVIĆ RADIĆ)
Dom "Domenico Pergolis" (N. ORLOVIĆ RADIĆ)

Da jedan od najljepših domova za stare i nemoćne osobe rovinjski "Domenico Pergolis" muku muči s manjkom prostora, već godinama znaju i vrapci na grani. Lista čekanja je podugačka i trenutno se na njoj nalazi 300-tinjak osoba. U prosjeku, na dom se čeka od šest mjeseci do dvije godine.

Da problem bude još izraženiji i teži doprinijelo je i ovogodišnje zatvaranje depandanse u Zagrebačkoj ulici u kojoj su od 1992. do proljeća 2012. godine uglavnom bili smješteni pokretni korisnici. S obzirom da depandansa nije imala riješen status vlasnika, odlukom Ministarstva zdravlja i socijalne skrbi stavljen je ključ u bravu. Tim je potezom još 50-ak osoba ostalo bez krova nad glavom. Jedino rješenje bilo je smjestiti ih u matičnu zgradu što u praksi konkretno znači da se sve prostore pretvori u smještajne jedinice.

- Definitivno smo prekapacitirani. U Domu se trenutno nalazi 132 korisnika, a raspolažemo sa 118 kreveta. No, s obzirom da naše korisnike nismo mogli smjestiti u druge domove u našoj smo zgradi morali osigurati smještaj. Danas je takva situacija da je svaki iole slobodan prostor, da ne kažemo četvorni metar - bilo da je riječ o dnevnom boravku, čajnoj kuhinji ili ostakljenoj terasi, preuređen i pretvoren u smještajni prostor, objašnjava Mirjana Banko Filipaj, ravnateljica Doma za odrasle Domenico Pergolis.

S obzirom na neodrživost takvog stanja, ali i činjenici da su iz godine u godinu liste čekanja sve duže, startalo se i s projektom njegovog proširenja. Grad Rovinj i Županija, kao osnivač istarskih domova umirovljenika, još su lani naručili izvedbu idejnog projekta dogradnje s pripadajućim troškovnikom. Taj dio posla je obavljen, a po riječima Valerija Drandića, šefa županijske Uprave, u tijeku su pregovori s predstavnicima Ministarstva zdravlja i socijalne skrbi s kojima se nastoji projekt financirati prema modelu javno-privatnog vlasništva.

- U narednih mjesec, dva trebali bi znati hoće li putem modela javno-privatnog vlasništva ministarstvo poduprijeti dogradnju. No, ukoliko do toga ne dođe spremni smo je dograditi sami. Naime, riječ je o Županijskom projektu, za kojeg slobodno mogu reći da je na vrhu liste prioriteta, odnosno broj jedan u segmentu socijale pa će ga Županija, kao takvog i realizirati, obećava Drandić, odgovorivši i da će dogradnja Doma stajati oko 15 milijuna kuna dok se njegova realizacija može očekivati u 2015. godini.

- Dogradnjom novih 2.500 četvornih metara, osim što bi Dom dobio nove smještajne kapacitete, vremešni bi Rovinjci iz obiteljskih domova dobili "dnevni boravak", odnosno prostor u kojem bi preko dana boravili, a kojeg danas Rovinj nema, kaže nam Banko Filipaj. (N. ORLOVIĆ RADIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter