Drandić: Bit ćemo pravi istarski Sabor

Valter Drandić izabran za predsjednika županijske Skupštine (D. ŠTIFANIĆ)
Valter Drandić izabran za predsjednika županijske Skupštine (D. ŠTIFANIĆ)

U prostorijama pazinskog Spomen-doma održana je prva, konstituirajuća sjednica Skupštine Istarske županije na kojoj je svečano prisegnulo 44, od ukupno 45 županijskih vijećnika (vijećnik HDZ-a Ivica Butorac ispričao se zbog nedolaska) koji su nakon pobjede na lokalnim izborima i službeno krenuli u četverogodišnji mandat u županijskom predstavničkom tijelu.

Tajnim glasovanjem vijećnika, za predsjednika Županijske skupštine natpolovičnom većinom (43 glasa) izabran je Valter Drandić s liste IDS-HNS-Zeleni, koji je ujedno bio i jedini kandidat iz redova pozicije, dok je za potpredsjednicu iz redova talijanske manjine, također na prijedlog pozicije, s 43 dobivena glasa izabrana Tamara Brussich.

Pravilo je da i oporbeni vijećnici predlože svog kandidata za potpredsjednika Skupštine, a to je bila umaška SDP-ovka Tanja Vrbat, koja nije dobila natpolovičnu većinu glasova (13 protiv, 13 nevažećih i 18 za) potrebnih za potvrdu funkcije potpredsjednice, pa će oporbeni vijećnici na idućoj sjednici morati predložiti drugog kandidata ili kandidatkinju.

U Županijsku skupštinu je s liste IDS-HNS-Zeleni ušao Davor Komar, koji je zamijenio nositelja liste Valtera Flega, koji je zbog obnašanja funkcije istarskog župana, svoj mandat stavio u mirovanje. Davor Komar se kao nezavisni nalazio na 25. mjestu na listi IDS-HNS-Zeleni te je u predstavničko tijelo ušao kao sljedeći kandidat s liste koja u Skupštini ima većinu od 24 mandata.

To je ujedno jedina promjena koja se dogodila u vijećničkim klupama, iako se spekuliralo da bi s IDS-ove liste mandat mogao prepustiti i bivši župan i predsjednik IDS-a Ivan Jakovčić koji je  ipak odlučio aktivirati zastupnički mandat.

Poziciju u Skupštini zadržao je i HSU-ov saborski zastupnik Silvano Hrelja, SDP-ova zastupnica Tanja Vrbat, ali i saborski zastupnik Furio Radin (lista IDS).

Novoizabrani predsjednik Skupštine Drandić, koji je na tom mjestu naslijedio SDP-ovca Dina Kozlevca, rekao je da je Skupština sveto mjesto demokracije u Istri i dodao da će biti i mjesto odgovornih odluka, civilizirane, demokratske rasprave i tolerancije koji su, kako je rekao, potvrda istarskog puta.

- Siguran sam da će svi vijećnici, i oporbeni i oni u poziciji, dati svoj doprinos u rješavanju gospodarskih problema i u rješavanju društvene krize. Svi zajedno moramo dati sve od sebe kako bi Skupština doista bila tijelo kojim će se ponositi svi građani Istre. Savjesnim odlukama možemo postići rezultate, i u krizi  pokazati još veću odlučnost. Sve to imamo, rekao je Drandić i zaključio da će Skupština, poštujući sva ta načela, biti pravi istarski Sabor.

Svečanoj sjednici prisustvovao je i župan Valter Flego sa svojim zamjenicima, a obraćajući se vijećnicima, Flego je pozvao na suradnju, zajedništvo i konstruktivan rad.

- Što manje politiziranja, to bolje, kazao je, zatraživši od vijećnika kvalitetne prijedloge i programe. Stavimo glave skupa kako bismo na kraju mandata građanima Istre omogućili bolji život, rekao je župan, dodajući da će "graditi mostove između javnog i privatnog sektora, državnih institucija i tijela Europske unije nakon što 1. srpnja uđemo u tu zajednicu.

Svečanoj sjednici prisustvovali su županijski pročelnici, istarski gradonačelnici, direktori županijskih agencija, predstavnici zdravstvenih i obrazovnih institucija te predstavnici policije. (D. BAŠIĆ-PALKOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter