Dramski studio INK-a - kreativno utočište

Polaznici Dramskog studija INK-a (D. ŠTIFANIĆ)
Polaznici Dramskog studija INK-a (D. ŠTIFANIĆ)

Dramski studio Istarskog narodnog kazališta – Gradskog kazališta Pula kao kreativno utočište za mnogu djecu i mlade s godinama bilježi sve veći broj onih koje zanima kazališna umjetnost.

Ove godine Dramski studio ima rekordan broj polaznika, njih čak 161. O tome i o značenju kazališne umjetnosti i dramskog odgoja razgovarali smo s njegovim voditeljima – Marijanom Peršić i Aleksandrom Bančićem.

- Istina, za upisom u Dramski studio INK-a vlada sve veći i veći interes. Ranijih godina imali smo najviše 120 članova, odnosno uglavnom je tijekom godina bilo stotinjak polaznika.

Sada imamo devet skupina čiji polaznici su raspoređeni po grupama i uzrastu od prvog razreda osnovne škole pa sve do odraslih osoba u kasnim dvadesetim. Imamo i jednu posebnu, desetu skupinu čije su polaznice odrasle žene, a čiji se rad nadovezuje na metodu Kazališta potlačenih.

Tijekom godine imamo uglavnom dvije predstave s našim članovima, jednu božićno-novogodišnju i jednu pred Uskrs, ili kraj obrazovne godine, a ponekad ih imamo i više. Naši članovi znaju sudjelovati i u predstavama za odrasle, rame uz rame s profesionalnim glumcima.

Bančić napominje i da se rad Dramskog studija odvija kroz četiri vrste aktivnosti, "Scenske igre" za mlađe članove (učenike od prvog do četvrtog razreda osnovne škole), "Dramu" (opća aktivnost koja sadržava glumu, režiju, dramaturgiju…) za starije članove, "Scenski pokret" pod vodstvom Andree Gotovina te "Teoriju i povijest kazališta" koju je najprije vodio Sandro Siljan, a sada ju je preuzeo Bančić.

- Naši polaznici dolaze iz raznih krajeva Istre, imamo ih i iz Livada, Krnice, Barbana, Rovinja i drugih mjesta, tako da je ponekad teško sastaviti raspored, no uvijek to uspijemo, s obzirom na nastavu u dvije smjene i na učenike putnike.

Osim kreiranja predstava i umjetničko-pedagoškog rada s djecom, vodimo računa i o administrativnoj organizaciji rada unutar samog Studija što činimo zajedno s ostalim kolegama u INK-u, dodaje Marijana Peršić. (V. BEGIĆ)

CIJELI TEKST PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter