Dramatično stoljeće poziva na milosrđe

Hodočasnici u crkvi pazinskog Franjevačkog samostana (M. RIMANIĆ)
Hodočasnici u crkvi pazinskog Franjevačkog samostana (M. RIMANIĆ)

Hodočasnici iz raznih krajeva Istre pohodili su jučer na blagdan Porcijunkule ili Gospe od Anđela pazinski franjevački samostan da bi nakon ispovjedi i sudjelovanja na misi, koju je predvodio biskup Porečki i pulski u miru mons. Ivan Milovan, dobili potpun oprost od vremenitih grijeha.

Povijest Rima

Franjevačka crkva bila je premala za sve hodočasnike koji su slavlje pratili iz predvorja i samostanskog vrta. Obično se misa slavila u franjevačkom vrtu, ali je ove godine održana u crkvi zbog vrućina kojima je izložen vrt pa se hodočasnici moraju sklanjati u sjene podalje od oltara.

Biskup Milovan je na početku mise podsjetio da je proteklo gotovo osam stoljeća otkad je sv. Franjo od Pape dobio privilegij da hodočasnici koji pohode crkvu Porcijunkulu u Asizu dobiju potpun oprost od grijeha. Pobožna predaja kaže da je sv. Franjo, po Bogorodičinom zagovoru, od Isusa izmolio, a papa Honorije III. 1223. potvrdio, potpun oprost grijeha za one koji hodočaste na sveta mjesta kao što su Isusov grob u Jeruzalemu, grob sv. Petra u Rimu, grob sv. Jakova u Compostelli te crkvu Porcijunkulu ili Gospu od Anđela u Asizu. Prije dolaska franjevaca u Pazin, 1470., mnogi su Istrani hodočastili u Rim, a budući da su, po njihovom dolasku, potpun oprost mogli dobiti u Pazinu, blagdan Gospe od Anđela koji se savi 2. kolovoza u pazinskom franjevačkom samostanu, prozvali su Rim.

Dramatično 20. stoljeće

U homiliju je biskup Milovan posebno istaknuo potrebu milosrđa, što je srce kršćanske objave, naglasio je. "Možda je upravo 20. stoljeće, opterećeno dramatičnim razornim patnjama čovječanstva potaklo kršćane da počnu razmatrati o milosrđu kao dijelu Božje ljubavi. Dva svjetska rata, užasi logora 'crnih' i 'crvenih', ekološka kataklizma koja se sprema, terorizam kojeg papa Franjo naziva treći svjetski rat u dijelovima, potakli su na dublje promišljanje milosrđa. Stoga nas papa Franjo u ovoj godini milosrđa posebno poziva da pokažemo snagu oprosta prema bližnjima", poručio je biskup Milovan.

U četvrtak klape u Trvižu

Program proslave Rima nastavlja se u četvrtak u Trvižu 15. Večeri hrvatskih klapa od 21 sat, a završna svečanost Rima u subotu na središnjem pazinskom trgu počinje u 19 sati. Nakon mimohoda pazinske i labinske limene glazbe, uz nastup Pazinskih mažoretkinja, nastupaju pjevači s festivala "Mali Veliki Mikrofon", a za njima Top of the pops koji će se na pozornici čitavu noć izmjenjivati s glavnim izvođačem - popularnim Joletom. U Ulici Franine i Jurine od 21.30 sati nastupit će nagrađivani Oridano Gypsy Jazz Band u sklopu ciklusa koncerata nazvanih "Mandolato boardwalk". (Mirjan RIMANIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter