Dramatično spašavanje posade talijanske jedrilice helikopterom i brodovima

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Sinoćnje nevrijeme, koje je praćeno olujnim vjetrom počelo oko 21 sat protutnjalo je Rovinjom ostavivši za sobom znatnu materijalnu štetu. Već jutro poslije, sunčan dan i kao da se ništa nije dogodilo. No, na crnim je točkama - posebice dijelu Kuva, Škarabe, Zlatnog rta i Porton Biondia i jutro poslije, odnosno dopodne bilo živo i aktivno. Jer sve raspoložive snage grada, davale su sve od sebe da se u što kraćem vremenu očiste prometnice prepriječene granama a gdjegod i deblima, pomogne u odsukavanju brodica i jahti, odnosno odčepe šahtovi i ispumpaju podrumi.

Rovinj dobro pripremljen

Sreća u nesreći bila je ta da nije bilo teže ozlijeđenih (četvero ljudi je potražilo liječničku pomoć) čemu ponajviše valja zahvaliti dobroj pripremi Rovinjaca i službi koje su dobro upoznate s ćudima ljetnih neverina.

Naime, već oko 17 sati, dakle oko četiri i pol sata ranije, građani su upoznati s najavom nevremena pa su, kao i u slučaju najvećeg gradskog parkirališta Valdibore I i II, putem SMS-a dobili upozorenja da uklone automobile. Ipak, prema trenutnim podacima oštećeno je više od desetak automobila (mahom stranaca), nasukano je ili oštećeno šest brodica, palo je četrdesetak stabala te su manje štete evidentirane na ugostiteljskim objektima.

- Sve službe i danas su na terenu, i očekujemo da će sve prepreke, a ponajviše je riječ o uklanjanju slomljenih i raspuknutih stabala, u potpunosti biti uklonjene do petka, rekao nam je gradonačelnik Rovinja, Marko Paliaga, koji je s ekipom noć proveo na terenu, u obilasku zabrinutih građana i gostiju.

- Oko 22 sata oformljen je dio stožera za civilnu zaštiti i odmah se pristupilo čišćenju i sanaciji šteta. Srećom sve je prošlo bez težih posljedica, i smatram da je upravo ova situacija prigoda za zahvalu  Javnoj vatrogasnoj postrojbi Rovinj, DVD-ima Rovinjsko Selo, Kanfanar, Bale, policiji, Hitnoj medicinskoj pomoći, Komunalnom servisu i Odvodnji koje su učinile sve da se "zemljani" dio grada vrati u normalu, odnosno djelatnicima Lučke uprave koji su noć proveli na terenu pomažući posadama i brodicama, kaže Paliaga, dodajući da je uz štete - poput onih zabilježenih na krovu Dječjeg vrtića i bazena Bolnice dr. Martin Horvat, strah gostiju u kampovima (najviše je stradao kamp Porton Biondi), nenaviklih na takvu naglu vremensku promjenu, bio najuočljiviji.

Veći broj spasilačkih akcija u istarskom akvatoriju

Iako je u Rovinju sve prošlo bez težih posljedica, stvarna materijalna šteta, odnosno količina oštećenja bit će poznata kroz nekoliko dana. Jer, kako doznajemo, iako HEP i Istarski vodovod, kao i hotelske kuće nemaju dojava, konstantno na adresu vatrogasaca stižu nove prijave.

No, jako nevrijeme nije se samo obrušilo na Rovinj, pa je veći broj spasilačkih akcija poduzet prema osobama i plovilima u istarskom akvatoriju. Kako doznajemo iz dopisa Nacionalne središnjice za usklađivanje traganja i spašavanja na moru (MRCC Rijeka) službenici Lučke kapetanije Pula slijedom brojnih dojava u koordinaciji s MRCC Rijeka i pripadajućim lučkim ispostavama obavili su niz spasilačkih akcija.

Jahta "Folow me V", putnički "Silver Muse" i helikopter iskazali solidarnost na djelu

Naime, prva spasilačka akcija pokrenuta je sinoć u 20.20 sati slijedom poziva pogibelji sedmeročlane posade havarirane talijanske jedrilice "Alexa", koja je ostala bez pogona na oko 10 nautičkih milja zapadno od Umaga. MRCC Rijeka je u spasilačku akciju angažirala privatnu motornu jahtu "Follow me V" koja je tada plovila uz Novigrad te se odmah uključila u spasilačku akciju. U međuvremenu je jedrilica "Alexa" ostala bez svjetlosne signalizacije uslijed nestanka električne energije na plovilu, kao i bez radio i mobilne komunikacije, stoga MRCC Rijeka u komunikaciji sa talijanskom MRCC Roma posljednje potvrđene podatke o poziciji havarirane jedrilice prosljeđuje prema motornoj jahti "Folow me V" i prema putničkom brodu (kruzer) "Silver Muse" te svim ostalim brodovima u području potrage, a obzirom na opasnost od stradavanja posade talijanske jedrilice zbog izrazito jakog nevremena, u potragu je angažiran i helikopter talijanske Obalne straže. Oko ponoći u potragu su isplovila i dva plovila Pomorske policije iz Umaga, da bi dva sata kasnije posada motorne jahte "Folow me V" dojavila o pronalasku havarirane jedrilice u talijanskim vodama, oko 32 nautičke milje zapadno od Brijuna. Na poziciju pronalaska pristigli su helikopter i brod talijanske Obalne straže, na koji su prekrcani svih sedam neozlijeđenih talijanskih državljana i prevezeni na sigurno.

Slovenci havarirani, talijanski i dva njemačka broda nasukana

Uz ovu pomorsku akciju, u 21.15 sati počela je i potražna akcija za talijanskom jedrilicom koja je ostala bez pogona tijekom plovidbe oko otoka sveti Andrija (Crveni otok) kod Rovinja. Posadi havarirane slovenske brodice je naloženo da se usidre i čekaju prolaz nevremena. Ujutro oko 6 sati, Lučka ispostava Rovinj  dojavila je da se brodica nalazi oko osam nautičkih milja od Rovinja, te da nema ozlijeđenih i da je organiziran privatni tegalj. Također, MRCC Rijeka, oko 22.05 zaprimila je dojavu da se na ulazu u Limski kanal nasukalo njemačko plovilo sa šest osoba. Sve osobe same su izašle na obalu, nitko nije ozlijeđen, te je zbog nepristupačnosti terena po njih, upućena policija.

Istovremeno, kod Rovinja blizu obale nasukale su se jedna talijanska i jedna njemačka brodica, iz koje su obje posade uspjele samostalno isplivati na kopno. Tijekom današnjeg dana Lučka ispostava Rovinj poduzet će sve potrebne radnje za odsukavanje plovila.

Inače, kako navode iz Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, od ponoći do jutra u MRCC Rijeka zaprimljeno je još niz dojava o nasukavanjima plovila, srećom bez stradalih ili veće materijalne štete. (Nina ORLOVIĆ RADIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter