Dramaticne promjene u Mianmaru

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Mianmarska državna televizija najavila je u utorak oslobadanje više od 6.300 zatvorenika u toj zemlji, ne navodeci jesu li medu njima politicki zatvorenici.

Prva oslobadanja predvidena su za srijedu. Državno povjerenstvo za ljudska prava koje je vlada osnovala prošli mjesec, zatražilo je prije nekoliko sati u službenom glasilu da se oslobode "zatocenici savjesti", odgovarajuci na pozive medunarodne zajednice.

Vladini celnici rekli su pak u ponedjeljak za agenciju France Presse da se iducih dana ocekuje oprost kojim ce se obuhvatiti i politicki zatocenici.

Sjedinjene Države, Europska unija i mianmarska demokratska oporba traže oslobadanje oko 2.000 politickih zatvorenika - politickih aktivista, odvjetnika, umjetnika i novinara - kako bi vlada dokazala da je iskrena u provedbi najavljenih politickih reforma. To je uostalom i nužan preduvjet za ukidanje gospodarskih i politickih sankcija uvedenih Mianmaru koncem 1990-ih.

U otvorenom pismu objavljenom u utorak u dnevnom listu New Light of Myanmar koji izlazi na engleskom jeziku, a smatra se prorežimski orijentiranim, povjerenstvo "ponizno traži od predsjednika da pokaže svoju velikodušnost, amnestira te zatocenike i oslobodi ih iz zatvora", zakljucio je predsjednik povjerenstva Win Mya, u nesvakidašnjem priznanju o postojanju politickih zatocenika u zemlji.

Americki diplomat Kurt Campbell, pomocnik državne tajnice za istocnu Aziju i Pacifik, je ovih dana promjene u Mianmaru opisao kao dramaticne, ukljucujuci dijalog izmedu nove civilne vlade s potporom vojske i prodemokratske celnice Aung San Suu Kyi. Campbell je obecao da ce na konkretne korake mianmarske vlade Washington odgovarajuce reagirati. U Minamaru su nedavno održani prvi izbori u posljednjih 20 godina. (Hina/AFP)


Podijeli: Facebook Twiter