Dramatična akcija spašavanja kod Unija

Arhiva (D. M.)
Arhiva (D. M.)

U petak poslijepodne još je bio  u tijeku završni dio dramatične akcije spašavanja osmorica članova posade – sedmorice  poljskih i jednog švicarskog državljanina – na 12 metarskoj motornoj jedrilici »Slađana« s koje je sinoć upućen poziv upomoć zbog puknuća jedara i kvara motora uslijed jakog vjetra.

U zahtjevnoj akciji, koju je koordinirala Nacionalna središnjica za usklađivanje traganja i spašavanja na moru iz Rijeke i talijanska Obalna straža,  spašeno je šest osoba, dok su dva člana posade ostala na plovilu i čekaju tegalj, po posljednjim informacijama.

Spasilačka akcija je pokrenuta nakon što je u četvrtak oko 22 sata posada »Slađane« – jedrilice što  plovi pod hrvatskom zastavom, a u vlasništvu je čarter tvrtke Grgić iz Sukošana –  odaslala poziv za spašavanje, osam milja zapadno od Unija.

U pomoć su im najprije krenuli ljudi iz tvrtke Seahelp, koji su uskoro stigli na mjesto događaja, no nisu mogli mnogo učiniti, jer je tegleni konop stalno pucao. 

Nakon više pokušaja bezuspješnog tegljenja,  jedrilica je – nošena jakim vjetrom i valovima – plutala prema ZERP-u, nakon čega je obaviještena i Obalna straža Italije i talijanska Nacionalna središnjica za spašavanje na moru  da se pripreme za slučaj potrebe spašavanja. 

U  koordiniranoj akciji riječke i talijanske Središnjice za spašavanje na moru helikopterom Obalne straže Italije jučer oko 13 sati evakuirano je šest  članova posade. Jedrilica je oko 13.45 sati prešla u talijanske vode, i  nalazi se u visini Pule i Ancone. (A. R. K, F. V./NL)


Podijeli: Facebook Twiter