Drama posljednjih sati histarske civilizacije

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U subotu se u arheološkom parku Nezakcij kod Valture drugu godinu za redom prikazuje predstava "Epulon - kralj Histra" o trenucima koji su prethodili padu histarske civilizacije u drugom stoljeću prije Krista.

Predstava će biti odigrana u sklopu dvosatnog programa koji su na posljednjem histarskom naselju pripremili Turistička zajednica Ližnjana i Općina Ližnjan s Arheološkim muzejom Istre iz Pule i brojnim suradnicima.

- Program će biti podijeljen u dva dijela. U prvom, koji počinje u 20 sati, bit će prikazani zadnji trenuci histarske civilizacije, s njihovim božanstvima, privredom, lončarstvom, naoružanjem, te prikaz rimsko-histarske bitka. Predstava počinje u 21 sat i traje do 22 sata, a ulaz je besplatan, rekla je Natali Palko Zirdum iz ližnjanskog TZ-a najavljujući manifestaciju u Puli u društvu glumice Petre Blašković, ujedno i režiserke predstave, te glumca Aleksandra Bogdanovcić. - Predstava se temelji na tekstu anonimnog autora iz 1827. godine koji sam preradila, prevela i prilagodila ga antičkom teatru.

Drama je pisana tako da se veliča rimska snaga i moć, ali i histarska odlučnost i hrabrost, kojom su se uspijevali dugo odupirati Rimljanima. Nije tajna da su Histri voljeli vino, pa su ih tako i Rimljani na kraju zatekli ne baš spremne.

Skrenuli su im i tok rijeke da bi im oduzeli vodu, no Epulon je ipak odlučio povesti narod u borbu. Pokazuje to i histarski temperament, radije biti spreman umrijeti, a ne postati rimsko roblje. Naši su Histri bili odlučni i hrabri i svjesno otišli u smrt da bi žene i djecu obranile od toga da postanu robovi, najavila je predstavu Blašković, Puljanka angažirana u osječkom HNK-u. Da bi cijeli prikaz bio povijesno što vjerodostojniji brinula je Kristina Mihovilić, muzejska savjetnica i voditeljica prapovijesne zbirke u pulskom AMI-ju.

Naslovnu i glavnu ulogu tumači prvak HNK-a u Osijeku Aleksandar Bogdanović, histarskog svećenika Keltu Denis Brizić iz riječkog HNK-a, Epulonovu kćer Mirzu Petra Blašković, rimskog vojskovođu Dominik Karakašić, a histarskog zapovjednika mladi Puljanin Nenad Pavlović.

- Igrati kralja, osobu koja je obilježila povijest, privilegij je malog broja glumaca. A Epulon je jedan kompleksni lik. Kad igrate Epulona na Nezakciju to je kao da ste oživjeli u nekom davnom vremenu. Na koncu, Epulon je živio raskalašeno, pa sam se i ja teškom mukom morao upustiti u taj dionizijski tip življenja, našalio se Bogdanović. Blašković napomenula je da je glumački ansambl spoj mladih talentiranih glumaca, ali i aktera s ogromnim iskustvom na pozornici.

Palko Zirdum istaknula je da ove predstave ne bi bilo bez podrške Arheološkog muzeja, pa ni pulske gladijatorske škole Spectacula Gladiatoria, koji glume i utjelovljuju rimsku vojsku. Blašković navodi i da i u podjeli uloga izviruje lokalpatriotizam, pa bi mnogi radije u prikazu bitke bili naši - Histri, nego Rimljani. - Predstava je lani polučila veliki interes, a interesantna je i turistima.

Rimska je kultura ovdje dominantna, ali im je zanimljivo saznati i na čijim je to temeljima nastala, tekla je Blašković. - Vrata Nezakcija otvaraju se u subotu u 20 sati. Ponesite jastučiće ili ručnike za plažu i opustite se u ugodnom ambijentu koje zrači posebnom energijom, poručila je Palko Zirdum. (Z. STRAHINJA)


Podijeli: Facebook Twiter