Drama pomoraca na 'Swift Splitu'

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

"Danas sam pojeo samo jednu narancu. Nakon što sam je tri dana cuvao u kabini. I dalje nemamo vode ni hrane, nemamo ni putovnice niti novca kojim bismo bilo što kupili ovdje u Africi. Ja placu nisam dobio tri mjeseca, ali ima i gorih, jer se nekima duguje i pet mjeseci. Molim vas, nemojte mi napisati ime, jer bih zbog ovoga mogao imati problema, ali porucite svim pomorcima da se ni pod kojim uvjetima ne ukrcavaju u Split Ship Managementu (SSM). Loše ce proci."

Autor ovih strašnih recenica jedan je od sedmorice hrvatskih pomoraca koji su vec mjesec dana u svojevrsnom zatoceništvu na brodu "Swift Split", na sidru pred lukom Owendo u Gabonu. S njima su još tri Ukrajinca i 15 Burmanaca. Brod je u Afriku doplovio iz Kine u dramaticnim okolnostima.

- Putovali smo uz jedan ispravan generator i imali smo barem 15 požara u strojarnici. Brod je katastrofalan, spreman za staro željezo. Što dalje? Doista ne znam. Iz SSM-a su javili da ce nam poslati nekih 2.000 dolara milostinje za vodu i hranu. To bi nam moglo potrajati cetiri-pet dana ako novac doista stigne, kaže naš sugovornik, ciji je identitet poznat redakciji.

Ujedno, tvrdi da poslovodstvo SSM-a ovih dana poziva clanove obitelji pomoraca na sastanke i pritišce ih ne bi li se o svemu prestali alarmirati mediji.

Njegove rijeci najbolje opisuju katastroficnu situaciju u kojoj se nalaze hrvatski pomorci, i to ne samo na brodu "Swift Split" - na gotovo se svima od ukupno šest brodova SSM-a situacija otela kontroli. U Sindikatu pomoraca jucer su zbog toga javno zatražili da Ministarstvo mora oduzme dozvolu za rad SSM-u, a uz to su u Gabonu angažirali odvjetnika, jer tamo nema inspektora ITF-a.

Da je stanje na brodu "Swift Split" teško jucer je potvrdilo i Ministarstvo mora, nakon što je državni tajnik Mario Babic kontaktirao veleposlanika RH u Maroku Darka Bekica, koji je stupio u kontakt sa zapovjednikom broda.

- Poduzimaju se mjere za pomoc hrvatskim pomorcima. Rijec je o brodu pod panamskom zastavom pa su i nadležnosti RH ogranicene. Od SSM-a je zatraženo ocitovanje te je pokrenut inspekcijski i upravni nadzor u ovoj tvrtki, navodi se u priopcenju Ministarstva mora. Podsjecaju da su u sijecnju ove godine vec obavili inspekciju i nisu utvrdili znacajnije nepravilnosti.

U Sindikatu pomoraca tvrde da je tomu razlog nekvalitetno odradena inspekcija. Tajnik Sindikata pomoraca Predrag Brazzoduro ponudio je novinarima uvid u opsežnu dokumentaciju o problemima pomoraca ukrcanih preko SSM-a, izmedu ostalog i dopis pomorca s "Navision Loggera", koji je takoder bio gladan na brodu i nije primio placu cetiri mjeseca.

Slicno stanje je i s brodom "Glory 1" u Namibiji. - Vlasnik i direktor SSM-a Ratko Božic pokušava demantirati da na brodu "Swift Split" nema hrane. On, nažalost laže. SSM i inace vara hrvatske pomorce, cak se u ugovorima o radu pozivaju na odredbe kolektivnog ugovora, koji nemaju pa iz njega ne proizlaze nikakva prava pomoraca, rekao je Brazzoduro.


Podijeli: Facebook Twiter