Dragulji sv. Januarija prvi put izneseni iz Napulja

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Jedna od najvrednijih svjetskih zbirki dragulja, posvećena svecu zaštitniku Napulja, po prvi je put u povijesti napustila taj grad i izložena je javnosti u Rimu, javlja BBC. 

Blago svetog Januarija po vrijednosti se može mjeriti s britanskim krunskim draguljima ili s riznicom ruskih careva. Sedamdeset izložaka pod iznimnim je mjerama sigurnosti prevezeno u Rim. 

Među njima je i biskupska mitra optočena draguljima i velika ogrlica ukrašena tisućama dragog kamenja. Te i druge predmete, poput zlatnih kaleža, europske su okrunjene glave stoljećima donirale svecu zaštitniku Napulja. 

Najveći dio vremena zbirka je provela daleko od očiju javnosti, sklonjena na sigurno u sefovima napuljske katedrale.

Januarije, napuljski biskup iz doba ranog kršćanstva, mučenik je i svetac iz trećeg stoljeća. Po tradiciji, stradao je u Dioklecijanovim progonima kršćana. U Napulju ga se stoljećima štuje kao zaštitnika grada od kuge, ratova, potresa, brodoloma i prirodnih nepogoda. 

Kada je sredinom 20-ih godina 16. stoljeća Napulj bio izmučen bolestima, ratovima i čestim erupcijama Vezuva, Napolitanci su se zavjetovali da će izgraditi kapelu svetom Januariju i čuvati svo njegovo 'blago', u zamjenu za njegovu zaštitu.

Ukupno se radi o 21.600 remekdjela. Carevi, kraljevi i pape, svi su slali svoje vrijedne doprinose napuljskom svetištu. Emmanuele Emanuele, čelnica Rimske zaklade koja organizira izložbu, kaže da se radi o zbirci "neprocjenjive vrijednosti, i povijesno i umjetnički". 

Posebnu pozornost na izložbi plijenit će biskupska mitra, ukrašena s 3964 dijamanta, rubina i smaragda, napravljena kako bi se njome okrunila bista svetog Januarija koji se Napuljem nosi u procesiji na njegov blagdan 19. rujna. 

Najvažniji je izložak, međutim, ogrlica svetog Januarija, čija je izrada počela 1679. godine i vjerojatno je među najvrednijima na svijetu. Sastavljala se stoljećima od tisuća komada dragog kamenja, uključujući i brojne poklone monarha iz vremena kada je Napuljsko kraljevstvo bilo jedno od najvažnijih u Europi, među kojima se ističe križ od dijamanata i smaragda, poklon francuskog cara Napoleona. 

"Ta ogrlica priča europsku povijest", kazao je Jorio. U nju je ugrađen i jedan, u usporedbi s ostalim dragocjenostima, posve običan par naušnica, jedini komad imovine napuljske pučanke koja je ostala pošteđena u strašnoj epidemiji 1844. godine i odlučila ga je pokloniti svom svecu.

Izložba će biti otvorena od 30. listopada do sredine veljače. (Hina, foto REUTERS)


Podijeli: Facebook Twiter