Dragućska vala: Zrmane pripremile najbolju nedevu

Laura Černeka i Ema Tominić
Laura Černeka i Ema Tominić

Zrmane Ema Tominić iz Pagubica i Laura Černeka iz Buzeta pripremile su najbolju nedevu na Fešti od nedeve održanoj jučer u Dragućskoj vali. Njihova je nedeva, tradicijsko jelo od suhog kruha, sira i jaja, dobila najviše glasova žirija koji je jela kušao u sastavu: Vedrana Šestan, Emil Daus i Josip Bolterštajn.

Drugo mjesto osvojila je nedeva koju su pripremili kuhari iz Vrha Marija, Silvana i Boris Vivoda, a Borisu Vodopiji i Pinu Gržiniću iz Krušvari kao ekipa Muji gušti pripalo je treće mjesto. Uz njih u pripremi nedeve natjecale su se ekipe Krpani, Zaprežićke, Mesarići i Paladinke.

To je nekoć vrlo cijenjeno jelo koje se pripremalo u svečanim prigodama kao što su vjenčanja, krizme, Božić, Uskrs ili neka druga prigoda kojoj se nastojalo dati svečarski ugođaj. Nedava je zapravo nadjev od naribanog osušenog kruha i naribanog tvrdog sira, a sve je to s jajima zamiješeno u tvrdo tijesto. Ovakvim tijestom nadijevala se kokoš koja se kuhala u juhi. Nakon što se juha skuhala, kokoš se razrezala a nedeva se posluživala kao prilog kuhanom kokošjem mesu.

Tradicionalnu pripremu nedeve na subotnjoj fešti predstavili su Boris Vodopija i Pino Gržinić i njome osvojili treće mjesto. Prvo i drugo mjesto osvojile su nedeve koje su kuharice umijesile u male štruce i potom pola sata kuhale u kipućoj vodi. Na koncu su pobijedile male tajne dobrih kuharica, jer svatko će od natjecatelja reći da su glavni sastojci njihovih nedeva sir, kruh i jaja, ali ono presudno, što donosi naklonost žirija, ipak će sačuvati za neko iduće natjecanje. 

Poticaj za ovo zanimljivo natjecanje potekao je od Đulijane Matković s namjerom da se od zaborava sačuva ovo tradicijsko jelo, koje je tijekom vremena posustalo pred suvremenim gastronomskim novotarijama. Njen je naum bio upoznati širu javnost s tradicijskom kuhinjom ovog kraja, a velik broj posjetitelja Doma u Krpanima, u srcu Dragućske vale, najbolji je svjedok da je u tomu uspjela.

Iako su subotnji sunčan dan mnogi žitelji ovog kraja iskoristili za berbu grožđa, navečer su se svi okupili u Krpanim na fešti koja je potrajala do nedjeljnog jutra.

Prije nego što su kuhari iznijeli nedeve održana je rekreativna biciklijada na kojoj je sudjelovalo tridesetak biciklista s Pazinštine i Buzeštine, a vozilo trasom Krpani - Mesarići - Korelići - Dragućski potok - jezero Butoniga - Komari - Juradi - Krpani.

U petak je, kao sportski dio programa Fešte od nedeve, održan malonogometni turnir na kojem je pobijedila ekipa Lupoglava, druga je bila ekipa Grimalde, a treća Slapa iz Butunige. Pokrovitelj manifestacije je Općina Cerovlje. (Napisao i snimio M. RIMANIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter