Draguć: Gunjci razigrali publiku starinskim plesovima

Na 24. međunarodnom susretu "Bajsi u Draguću" nastupilo je 35 bajsista
Na 24. međunarodnom susretu "Bajsi u Draguću" nastupilo je 35 bajsista

Kada je 1990. Emil Zonta u Motovunu organizirao prvi susret svirača bajsa i vijulina pod nazivom "Z bajson po Istri", zacijelo nije ni slutio da je začeo jednu od najzanimljivijih i najznačajnijih smotri tradicijske glazbe u Istri.

Na prvom susretu sudjelovalo je deset bajsista, a na jučerašnjem 24. međunarodnom susretu "Bajsi u Draguću" nastupilo je 35 bajsista iz raznih krajeva hrvatske i slovenske Istre.

Među njima je naravno bio i Zonta koji je cerovljanskom načelniku Emilu Dausu ovom prigodom darovao CD s audio snimkom prvog susreta u Motovunu.

Nije naodmet prisjetiti se da su se nakon svega nekoliko susreta bajsisti iz Motovuna sele u Buzet, pa i Hum, da bi se od 1999. njihov godišnji glazbeni skup skrasio u Draguću, koji danas s pravom nosi epitet grad bajsa. Ovogodišnji je susret, uz pratnju Maura Jačića na triestini, otvorio načelnik Daus.

Prema običaju ovih susreta, o kojima uz Općinu Cerovlje skrbi Katedra Čakavskog sabora Roč na čelu s Vladimirom Pernićem, na početku se krste novi bajsovi. Ove je godine tu svojevrsnu inicijaciju doživjelo čak sedam ulaštenih bajsova.

Jednog je izradio jedan do najstarijih graditelja i svirača bajsa Anđelo Bratulić iz Kringe, tri nova bajsa u Draguć je donio Kazimir Jerman iz Kopra, dva je izradio Rufo Šepić iz Kremenja, a Kristijan Majer iz Sovinjaka donio je na krštenje svoj prvi bajs.

Na jednoj od ljepših ljetnih pozornica Istre na placu u Draguću zaredali su se gunjci, pišćaci i zingelci, zapravo glazbeni sastavi u kojima bas pratnju izvodi bajs. Takvi su sastavi u davnini izvodili glazbu za ples, a na njihovom su repertoaru bili valceri, polke, mazurke, marce-koračnice i drugi starinski plesovi. Mnoge od njih, neke stare i stotinjak godina, mogle su se čuti u Draguću.

Treba izdvojiti nastup petogodišnje bajsistice Izabele Robič, koja je na bajsu pratila djeda, poznatog bajsista Josipa Pina Pucera s Bujštine. Mala Izabela je na oduševljenje slušatelja gudeći bajs otpjevala poznatu pjesmu "Moja mama kuha kafe".

Zanimljiv je bio i nastup "Two bajsisa" iz Pazina koji čine sestra i brat Katja i Marko Pernić. "Zingelci" iz Kopra koje vodi Marino Kranjac pokazali su kakvom se virtuoznošću može izvoditi istarska tradicijska glazba. "Ki zna, more kako će", komentirao je njihov nastup jedan od gledatelja.

Najviše gunjaca držalo se tradicionalnog repertoara nastojeći izvedbu predstaviti na starinski način, s natruhama plemenite prašine glazbene tradicije koju su baštinili od svojih starih. Poneki su bajsu, vijulinu i klarinu, najpoznatijim gunjačkim instrumentima, dodavali harmonike triestine, trube, gitare pa čak i tube. Pokazujući i zorno dokazujući da glazba nema granica ta da joj ograničenja može postavljati jedino vještina izvođača.

Na kraju koncerta svi glazbenici su na oduševljenje publike izveli popularnu "Mihčevu polku". (Napisao i snimio M. RIMANIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter