Dragonja i Rižana poplavile doline

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Iznad medunarodnog granicnog prijelaza na Plovaniji putnicima se u nedjelju prikazala cijela dolina pod vodom, ukljucujuci i solane u Secovlju koje su pretrpjele poprilicnu štetu. Pista aerodroma u Portorožu bila je dobrim dijelom pod vodom, a vinogradi i vocnjaci uz cestu izgledali su poput biljaka iz nekakve mocvare.

Uz cestu koja sa slovenske strane spaja granicni prijelaz Plovanija s onim u Kaštelu nekoliko automobila leži na dnu kanala kao dokaz izuzetne snage nabujale Dragonje koja ih je jednostavno pomela s asfalta u kanal.

Još oko 19 sati hrvatska je policija ispod mjesta Kaštel preusmjeravala sva vozila prema prijelazu Plovanija jer je granica kod Kaštela zatvorena zbog nabujale vode ispod mosta koji vodi preko kanala Svetog Odorika.



Promet prema Sloveniji otvoren je djelomicno tek kasno popodne nakon što su cijelog dana svi istarski putovi prema Sloveniji bili zatvoreni jer je uz Dragonju nabujala i Rižana koja je onemogucila promet duž cijele doline koja vodi do Ankarana i potom do Kopra. Zbog Rižane promet je bio onemogucen i za sve one koji su prometovali preko granicnog prijelaza Požane.

Inace, cijela koparska dolina u nedjelju bila pod vodom pa je otežan i željeznicki promet od Kopra prema unutrašnjosti Slovenije. Nevrijeme je zadalo poprilicnih briga i Tršcanima: ondašnji vatrogasci su morali intervenirati u nekoliko manjih naselja na Krasu. i to zbog odrona kamenja.

Duž doline Vipave voda je dosegla nevjerojatnu visinu, pokraj Nove Gorice cijelo je mjesto Merna izolirano od svijeta: preko dvjesto kuca je poplavljeno, a poljoprivreda je pretrpjela ogromne štete. Slicni prizor bio je i s talijanske strane, a najkriticnije je bilo u mjestu Savogna gdje su vatrogasci izvlacili nekoliko obitelji iz poplavljenih kuca.


Podijeli: Facebook Twiter