Dragocjene tekucine ima dovoljno

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Krajem prošlog tjedna odaslana je obavijest o nužnom pojacanom prikupljanju krvi, i to krvne grupe 0+, jer je nedostaje u pulskoj bolnici. Kako smo saznali od Elze Damijanic, ravnateljice županijskog Crvenog križa, pod cijom je ingerencijom koordinacija prikupljanja krvi, uobicajeno je tijekom ljeta da pulskoj bolnici u odredenom trenutku nedostaje krvi pa se pojacavaju aktivnosti prikupljanja.

- Sva gradska društva, zajedno s transfuziologijom pulske Opce bolnice, koordiniraju i dogovaraju godišnji plan aktivnosti. Za ovo ljeto dogovoren je povecan broj akcija prikupljanja krvi, ali nam se, eto, taj dan dogodilo da je, usprkos planu i povecanom broju akcija, bolnica zatražila dodatne doze krvi odredene krvne grupe. U tom se trenutku redovna akcija provodila u Pazinu, ali smo držali u pripravnosti Buje te, upravo zbog zahtjeva iz bolnice, na podrucju Bujštine proveli izvanrednu akciju, tocnije pozvali odredeni broj dobrovoljnih darivatelja. Kao što se vec i pokazalo nebrojeno puta dosad, naši su se dobrovoljni davaoci i ovaj put spremno odazvali te smo riješili trenutni problem, ako to uopce možemo nazvati problemom. Ponavljam, takve iznenadne akcije ljeti se dogadaju upravo zbog veceg broja turista i gustog prometa na našim cestama, zbog cega su vrlo ceste nesrece pa rastu i potrebe za krvi, kaže Damijanic.

Dodaje da se takve akcije odvijaju i ovisno o procjeni transfuziologa hoce li biti dosta krvi od petka do petka, kada se provode planirane akcije. Konkretno, ovog je petka vec planirana akcija u Labinu. Na upit je li i dalje nužna krvna grupa 0+, Damijanic istice da se darivatelji te krvne grupe mogu ili javiti na transfuziju u pulskoj bolnici ili pak prikljuciti redovnim akcijama prikupljanja krvi. Ako bude i dalje potrebno organizirati izvanredne akcije, oni ce ih koordinirati s aktivistima koji su u pripravnosti u odredenim gradovima.


Podijeli: Facebook Twiter