Dragocjen izvor vrijednih nutrijenata

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Školjke su namirnica koju vecina ljudi konzumira tek povremeno u posebnim prilikama. U nutritivnom smislu, školjke su vrijedan izvor mnogih mikronutrijenata, a ujedno su niskokaloricne. Prosjecno sadrže tek 40 – 80 kcal u 100 grama jestivog dijela školjke. Osiguravaju visokovrijedne bjelancevine i imaju dobar profil masti.

Iako su nacelno siromašne mastima, vrijedan su izvor dragocjenih omega 3 masnih kiselina koje imaju blagotvorno djelovanje na zdravlje srca i krvnih žila. Riba, školjke te drugi plodovi mora jedinstven su izvor omega 3 masnih kiselina u obliku EPA i DHA. Te masne kiseline imaju blagotvoran ucinak na kognitivne funkcije te štite od kronicnih upalnih bolesti i karcinoma. Znanstvenici su izracunali da bi se unosom šest kamenica srednje velicine 5-7 puta mjesecno postigao unos omega 3 masnih kiselina dovoljan za blagotvoran ucinak.

Osim što sadrže vrijedne masti, školjke su odlican izvor vitamina B12, koji je važan za zdravlje živcanog sustava i crvene krvne stanice. Primjerice, 85 grama ili devet prnjavica zadovoljava cak 1400 % dnevnih potreba za vitaminom B12.

Školjke su takoder izvrstan izvor cinka, kojim posebice obiluju kamenice. Šest kamenica sadrži 27 mg, što je približno 181 % dnevnih potreba. Dobar su izvor minerala željeza, a primjerice 85 g dagnji sadrži 6 mg željeza ili 60 % preporucenih dnevnih potreba. Mnoge vrste školjaka ujedno su izvor magnezija, kalija i vitamina C, a kamenica je bogata i vitaminom A.


Podijeli: Facebook Twiter