Drago mi je da u Kninu usvajamo novi Zakon o braniteljima

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Predsjednik Vlade Andrej Plenković u petak je na početku sjednice Vlade u Kninu izrazio zadovoljstvo što će se na njoj usvojiti prijedlog Zakona o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata i članovima njihovih obitelji.

"Posebno mi je drago da ćemo nakon velikog truda svih resora, a posebno ministra branitelja Tome Medveda i svih ostalih, usvojiti prijedlog zakona o hrvatskim braniteljima i članovima njihovih obitelji. To je više od simbolike. To je rezultat našeg programa ali i želje za pravičnim, cjelovitim zakonom koji će fiskalno održivo regulirati prava branitelja i njihovih obitelji", rekao je Plenković.

Istaknuo je kako će se novim zakonom popuniti praznine i korigirati nedostaci i nepravde koje su dosad postojale.

Plenković je također zahvalio brojnim vatrogascima, pripadnicima Oružanih snaga, Crvenom križu i svima drugima koji su u vrijeme velikih vrućina nesebično gasili požare i spasili ljudske živote i doprinijeli da nijedan infrastrukrutni objekt nije nastradao.

Najavio je da će se na jesen napraviti analize i izvući pouke kako bi u tom segmentu u budućnosti bili učinkovitiji, brži i koordiniraniji.

Također je čestitao vateprolistima na osvojenom naslovu svjetkih prvaka te najavio primjereno nagrađivanje i njih i svih ostalih koji promoviraju Hrvatsku.

Spomenuo je i uspjeh mladih hrvatskih robotičara, kao nositelja budućnosti razvoja Hrvatske te je dodao da će im najesen pripremiti prijem u Vladi.

Župan Goran Pauk zahvalio je premijeru na tome što se sjednica održava u Kninu, naglasivši da Šibensko-kninska županija ravnomjereno raste u svim područjima te da njezina bogata raznovrsnost nudi predispozicije za daljnji razvoj.

Napomeno je da nije uvijek bilo lako, budući da je ta županija bila jedna od onih koje su najviše bile pogođene ratom.

"Međutim, rast je takav da ga više nitko ne može zaustaviti. BDP je s 29.000 kuna po glavi stanovnika 2000. godine narastao na 61.500 kuna, a index razivjenosti narastao je sa 63 na 81 posto", rekao je.

Dodao je kako je u infrastrukturu uloženo preko 10 milijuna kuna, a da je prioritet izgbradnja brze ceste Šibenik - Drniš - Knin, te je u tom smislu zamolio pomoć jer je to žila kucavica za tu županiju.

Uz ostalo, pohvalio se i izvanrednim turističkim rezultatima i porast od 17 posto u dolascima u odnosu na prošlu godinu.

Dan uoči proslave Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja, Vlada  u petak u Kninu održava posebnu, tematsku sjednicu koja je velikim dijelom posvećena tom gradu i problemima stanovnika Knina i Šibensko-kninske županije.

Na zadnjoj sjednici Vlade, prije ljetnog odmora, predviđene su 22 točke dnevnog reda, a među ostalima na njoj će se naći i Izvješće o dosad učinjenom i o budućim projektima u Gradu Kninu i Šibensko-kninskoj županiji.

Vlada time želi poslati poruku  da je tim krajevima potrebna posebna pomoć u rješavanju gospodarskih, socijalnih, razvojnih i infrastrukturnih pitanja. Riječ je o trećoj sjednici Vlade u mandatu predsjednika Andreja Plenkovića koja se održava izvan Zagreba.

Nakon sjednice, bit će potpisano 14 ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava, u vrijednosti većoj od 180 milijuna kuna, za projekte važne za gospodarski razvoj Grada Knina i Šibensko-kninske županije.

Bespovratna sredstva dodjeljuju se  Centru za nove tehnologije i poduzetništvo Trokut, Rekonstrukciji i opremanje poduzetničke poslovne infrastrukture "Adriatic Business Centre – ABC", te projektu  "Nepoznata Krka: skrivena blaga gornjeg i srednjeg toka rijeke Krke".

Bespovratna sredstva dodjeljuju se i za energetsku obnovu niza škola, dječjih vrtića i stambenih zgrada u Šibeniku, Drnišu, Kistanju i Kninu, osiguravaju se  sredstva za osnivanja zemljišne knjige u Kninu te za izmjene Prostornog plana tog grada.

Na posebnoj sjednici Vlade, održanoj u zgradi Studentskog doma Veleučilišta "Marko Marulić" , bit će usvojen prijedlog novoga Zakona o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata i članovima njihovih obitelji, koji objedinjuje statusna i materijalna prava svih branitelja i stradalnika.

Na dnevnom redu je i nacrt prijedloga zakona o poljoprivrednom zemljištu, nacrt prijedloga zakona o akvakulturi, kao i prijedlog uredbe o izmjenama Uredbe o osnivanju Državnog arhiva u Šibeniku.

Nakon sjednice Vlade predviđena je izjava za medije premijera Plenkovića. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter