Dragi tanci istarski u izvedbi oko 300 folkloraša

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Mali folkloraši iz hrvatskog i slovenskog dijela Istre i opet su kao i svakog lipnja pred Fažance i njihove mnogobrojne inozemne goste izložili bogatstvo istarskog folklora. "Fažanski tanac", najveći susret folklornih grupa učenika osnovnih škola i prezentacija dječje kulture, koja je na rivi pred crkvom sv. Kuzme i Damjana održana 14. put, organiziraju Turistička zajednica Općine, Osnovna škola Fažana i Dječji vrtić Sunce.

Defile kroz Fažanu

Ove je godine "Fažanski tanac" doveo oko 310 plesača, pjevača i svirača iz 15 folklornih grupa, koji su uoči nastupa prodefilirali mjestom, kako i tradicija ove manifestacije nalaže. Program su otvorili mali domaćini, odnosno skupine "Cvit" DV-a Sunce iz Fažane i "Tići" DV-a More iz Valbandona, a zatim su krenuli nastupi folklornih skupina. Mali su plesači po jakom suncu uz pratnju miha, harmonike trieštine, roženica i drugih tradicionalnih instrumenata neumorno izvodili balune, polke, "šete paši", "balo de kušin" i ostale drage tance istarske baštine.

Nastupila je Folklorna skupina OŠ Stoja iz Pula, skupine "Amfora" OŠ Fažana, Kumpanija Kosirići iz Tinjana, mlađi članovi RKUD-a Rudar iz Raše, skupina OŠ "Ivo Lola Ribar", odnosno područne škole s Vineža, članovi KUD-a "Mate Balota" iz Raklja, Folklorno društvo iz Pazina, skupina Plesarini OŠ Joakima Rakovca iz Sv. Lovreča, zatim pulski KUD Uljanik, KUD Barban, novigradski KUD Dajla, Društvo perojskih Crnogoraca "Peroj 1657", kršanski KUD "Ivan Fonović Zlatela" te folkloraši slovenskog OFS-a Val Osnovne škole u Kopru.

Stare dječje igre

Uz nastupe na rivi odvijale su se i prigodne kreativne radionice te igrale igre kakvima su se nekada, čak i ne tako davno, zabavljala djeca na našem Poluotoku. (Z. STRAHINJA)




Podijeli: Facebook Twiter