Dragi kamen: Sjećanja na Ivu Siljana i Mihu Debeljuha

Susreti na Dragom kamenu (Arhiva/N. LAZAREVIĆ)
Susreti na Dragom kamenu (Arhiva/N. LAZAREVIĆ)

Ovogodišnji Susreti na Dragom kamenu održat će se sutra i prekosutra u Hrvatskoj gospodarskoj komori-Županijskoj komori Pula. Prvoga dana, u petak, u 19 sati na rasporedu je "Sjećanje na Ivu Siljana", a u subotu u 10 "Sjećanja na Mihu Debeljuha". Na skupu će govoriti Milan Rakovac, Jelena Lužina, Šime Vidulin, Aleksa Ladavac, Sandro Manzin i Nada Galant.

- Ove se godine skup želi posvetiti Ivi Siljanu i Mihi Debeljuhu, ličnostima naše recentne povijesti čija su polazišta bila, barem su tako ondašnje državne krilatice glasile, izgradnja novog i boljeg svijeta, kazao je Armando Debeljuh.

Ive Siljan rođen je u Marčani 1929. godine. Iz svoga skromnog seljačkog doma, ponesen mladenačkim idealima, odlazi u partizane gdje stječe životno iskustvo koje će obilježiti njegov društveni angažman, ali će značajno utjecati i na tematiku njegovog književnog opusa (romani "Dva susreta", "Crvena jutra" - drame "Pramaliće", "Svitlo pod kopon", "Vragu na putu", "Šesta subota" - filmski scenariji "Spod te Učke gori" - humoristički radovi...)

Miho Debeljuh rođen je dvije godine ranije na Bezačiji, u Tudarima kraj Žminja. Isti ideali su ga mladog ponijeli u šumu, prvi učiteljski tečaj te služba učitelja i referenta Propodjela Kotarskog NOO-a Žminj. Njegov vrijedan prilog leksikografskoj znanosti je iščitavanje i tiskanje vodnjansko-talijanskog rječnika Giovannija Andree Dalla Zonce. Debeljuh se bavio i pisanjem poezije na hrvatskom standardu i žminjskoj čakavštini, a posebno uspješno se bavio i prepjevima pjesama istriotskog izričaja.

Susreti na Dragom kamenu u rodnoj kući - spomen muzeju Mate Balote u Raklju u drugoj polovici studenog zaključuju ovogodišnju manifestaciju promocijom knjige pjesama "Arionova vrata" autorice Lilijane Domić, dobitnice Nagrade "Mate Balota" za rukopis. (V. BEGIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter