Draganu Paravinji maksimalnih 40 godina

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Dragan Paravinja nepravomoćno je jutros osuđen na Županijskom sudu u Šibeniku na maksimalnih 40 godina zatvora za teško ubojstvo i pokušaj silovanja maloljetne Antonije Bilić iz Drniša te za još jedan pokušaj silovanja.

Proglašen je krivim po svim točkama optužnice i osuđen na maksimalnu kaznu.

Nakon izricanja presude, sutkinja Nives Nikolac isključila je javnost iz sudnice, tako da novinari nisu čuli obrazloženje presude.

Paravinja je u sudnicu jutros ušao s osmjehom na licu. Sestra nestale Drnišanke Antonije Bilić, Ana, kad je čula presudu, slomila se i zaplakala.

Sutkinja je Paravinju kaznila s 35 godina zatvora za ubojstvo, šest godina za pokušaj silovanja Antonije te još pet godina za prijašnji pokušaj silovanja kod okolice Omiša. U sudnici je od obitelji bila samo uplakana sestra Ana, a Paravinja je smireno odslušao presudu. Sud je javnost isključio s obrazloženja presude, a tijekom pražnjenja sudnice, Paravinja je više za sebe promrmljao "ionako mi je presudu potpisao Karamarko".

Izričući presudu sutkinja Nives Nikolac kazala je da je Paravinja - rođen 10. prosinca 1969. u Zemunu, s prebivalištem u Bilišanima, oženjen, otac dvoje djece - upravljajući tegljačem iz smjera Splita prema Zagrebu stao u Drnišu kod mosta na Čikoli na kojemu je stopirala Antonija Bilić. Pitao ju je hoće li s njim u Zagreb, no djevojka je odgovorila da ide u smjeru Splita. Okrenuo je kamion i povezao je. Tijekom vožnje počeo joj se nabacivati.

 - Zaustavio se, izišao iz tegljača van i krenuo prema kabini s namjerom da s njom ostvari spolni odnos. Oštećena je prešla na sjedalo vozača, pokušala otvoriti vrata, odgurivala ga nogama, opirala se. Uhvatio ju je za vrat i stiskao sve dok nije osjetio da je prestala s otporom, da je mrtva - pročitala je sutkinja Nikolac dodavši da je njeno tijelo potom skrio na nepoznato mjesto.

 Sudsko vijeće donijelo je presudu da je kriv i za pokušaj silovanja M. D. kod Omiša 28. lipnja 2010. Djevojka je stopirala te ju je povezao, zaustavio se tijekom vožnje i kazao joj "sad ćemo se malo poigrati". Počela je uzmicati, plakati, govoriti da ima dečka, da ima spolnu bolest, sve kako bi ga spriječila u naumu, no Paravinja je strgnuo s nje odjeću, prijeteći joj da će je ozlijediti ne prestane li s otporom. Cijelo vrijeme zvonio mu je mobitel koji ga je ometao, a kada ga je uzeo i vidio da ga zove, kako je rekao, bivša žena, pustio je djevojku i izbacio je iz kamiona kod Šestanovca.

Tijekom sudskog postupka, koji je počeo 22. ožujka ove godine, saslušano je oko 40 svjedoka, pregledan je video materijal kojim je optužba dokazivala Paravinjino kretanje na dan nestanka Antonije Bilić, sudski vještaci svjedočili su o biološkim tragovima nađenim u Paravinjinom kamionu - kosi, krvi i slini - koji pripadaju nestaloj djevojci.

Sudski spis, u kome su navedeni svi dokazi koje je policija uspjela prikupiti tijekom opsežne istrage, ima više od  tisuću stranica. Antonia Bilić nestala je 7. lipnja 2011. godine, a posljednji je put viđena na mostu preko rijeke Čikole prije no što je ušla u kamion koji je vozio Paravinja.

Nakon njezinog nestanka policija je pokrenula nezapamćenu potragu, policijski službenici zajedno s pripadnicima Gorske službe spašavanja pročešljali su svaki centimetar terena oko prometnica kojima se Paravinja kretao na dan nestanka maloljetnice i nekoliko dana nakon toga, no nije pronađen niti jedan dokaz koji bi istražitelje doveo do nestale djevojke.

Sam Paravinja nakon uhićenja u Bosni i Hercegovini priznao je ubojstvo Antonije Bilić, no nakon što je doveden pred hrvatsko pravosuđe sve je zanijekao i do kraja sudskog postupka tvrdio je kako nije kriv za kaznena djela koja mu se stavljaju na teret.

Obitelj prihvaća presudu, obrana najavila žalbu

Obitelj Antonije Bilić zadovoljna je nepravomoćnom presudom koju je Draganu Paravinji danas izrekao Županijski sud u Šibeniku i prihvatila ju je kao apsolutnu istinu, rekao je novinarima nakon čitanja obrazloženja presude odvjetnik obitelji Bilić Vinko Ljubičić.

Sudbina je gorka, nema ni Antonijina tijela, a obitelj sada moli Boga da se ono pronađe, rekao je Ljubičić.

Od obitelji Bilić danas je u sudnici bila jedino Antonijina sestra Ana Bilić, koju je izricanje presude potreslo te je izbjegla novinare. Obitelj Bilić je shrvana i nisu imali snage slušati presudu, rekao je odvjetnik Ljubičić.

Ipak, dodao je, zahvalni su novinarima jer su slučaj digli na razinu koja je rezultirala ovakvim pokušajem utvrđivanja istine.

Odvjetnik obitelji Bilić rekao je da obitelj policiju drži odgovornom što Antonijino tijelo još nije pronađeno. "Treba pošteno reći da je policija odradila veliki posao, ali su isto taklo napravljeni određeni propusti", ustvrdio je Ljubičić.

Odvjetnica Dragana Paravinje po službenoj dužnosti Ankica Giljanović najavila je žalbu na presudu Županijskoga suda. Obrana smatra, obrazložila je, da se takva presuda ne temelji na valjanim dokazima.

Obrana je pružila dovoljno argumentiranu završnu riječ zbog koje je predložila donošenje oslobađajuće presude u odnosu na sva kaznena djela koja se Paravinji stavljaju na teret, rekla je Giljanović. Koji su to dokazi na kojima obrana temelji tvrdnje o Paravinjinoj nevinosti, Giljanović nije otkrila jer o pojedinostima iz spisa ne smije govoriti javno. (Hina, Z. DELJANIN/NL, foto N. STIPANČEV/CROPIX)



 


Podijeli: Facebook Twiter