Dragan Paravinja povukao žalbu na presudu

Dragan Paravinja (N. STIPANIČEV/CROPIX)
Dragan Paravinja (N. STIPANIČEV/CROPIX)

Dragan Paravinja, koji u šibenskom zatvoru služi objedinjenu kaznu od 40 godina zatvora za pokušaj silovanja i teško ubojstvo Drnišanke Antonije Bilić te pokušaj silovanja jedne Omišanke, ne miruje u ćeliji.

Nakon izricanja presude 18. listopada prošle godine, kad je proglašen krivim i osuđen na maksimalnu zatvorsku kaznu, njegova braniteljica po službenoj dužnosti Ankica Giljanović u zakonskom roku je podnijela žalbu na presudu. Slobodna Dalmacija neslužbeno doznaje da je žalbu povukao, što njegova odvjetnica nije ni potvrdila niti demantirala.

Po odredbama Zakona o kaznenom postupku koji je tada bio na snazi, branitelj optuženika je mogao podnijeti žalbu bez posebne ovlasti optuženika, ali ne i protiv njegove volje.

"Braniteljica optuženika Dragana Paravinje je u zakonskom roku podnijela žalbu na prvostupanjsku presudu, ali se optuženik u pisanom obliku izričito usprotivio podnošenju žalbe. U toj situaciji predsjednica vijeća je donijela rješenju na temelju članka 386. ZKP kojim je žalba optuženika podnesena po braniteljici, odbačena kao nedopuštena", piše među ostalim u odgovoru glasnogovornika Branka Ivića.

"Spis predmeta, zajedno sa žalbama, upućen je Vrhovnom sudu Republike Hrvatske, kao drugostupanjskom sudu, radi odlučivanja povodom žalbi na rješenje predsjednice vijeća kojim je žalba braniteljice optuženika na presudu odbačena kao nedopuštena", piše dalje u odgovoru.

Vinko Ljubičić, odvjetnik obitelji Bilić, u telefonskom razgovoru je rekao da nikakvu službenu obavijest o Paravinjinom odbijanju žalbe nije dobio. Bilo mu je poznato da je žalba nakon presude podnesena u zakonskom roku od 15 dana, a o tomu što se dalje događalo i događa samo je neslužbeno čuo, piše Slobodna Dalmacija. "Kada je riječ o Paravinji, ništa me ne može iznenaditi", dodao je.

"Kod izricanja presude detaljno je obrazloženo za koja se djela osobu okrivljuje i kolika se kazna za to izriče. Kad se izjavljuje žalba, onda se u konačnici poriče navode ili dijelove navoda iz presude. Povlačenjem žalbe njezin podnositelj više ne poriče navode iz presude. To je u pravu čin koji se, slobodno govoreći, može tumačiti kao priznanje izvršenje kaznenog djela za koji je kazna izrečena", rekao je pak poznati šibenski odvjetnik. (Tportal.hr)


Podijeli: Facebook Twiter