Dragan Džajić: Dinamo je napravio najviše

Dragan Džajić boravio je u Fažani (G. ŠEBELIĆ/CROPIX)
Dragan Džajić boravio je u Fažani (G. ŠEBELIĆ/CROPIX)

Dragan Džajić, lijevo krilo Crvene zvezde i reprezentacije Jugoslavije, igrač je kojem se divio cijeli nogometni svijet, čiji su se driblinzi uz lijevu aut liniju ili golovi danima prepričavali. I sad kad nakon toliko godina pred sobom ugledate čovjeka kojeg ste zadivljeno gledali na TV ekranima, ostanete zapanjeni. Umjesto nekog starca, u kafiću u Fažani pokraj mola s kojeg  brod prevozi brojne turiste na Brijune, pred sobom sam imao vitalnog 66-godišnjaka koji djeluje barem desetak godina mlađi.

- Prvi sam put ovdje u Fažani. Došao sam na nagovor prijatelja koji ovdje živi i koji me godinama zvao da ga posjetim, priča Dragan Džajić.

- Jeste li kao nogometaš dolazili u Istru?

- S reprezentacijom nisam nikad bio u Istri, ali s klubom jesam. Crvena zvezda se znala pripremati u Istri, pa smo bili u Rovinju, Poreču, Umagu, ali ovdje na jugu nismo bili.

- Maknuli ste se s nogometne scene?

- Znate, sad će 1. listopada biti ravno osam godina kako sam izvan nogometa. Trebao mi je taj odmak. Bio sam pune 42 godine "unutra", svakodnevno na stadionu. Protekle sam godine stoga posvetio obitelji i sebi. Pokušao sam svojim dvjema kćerkama i supruzi, s kojom sam u braku pune 24 godine, nadoknaditi dio onoga što smo propustili zbog mog života u nogometu. Sad sam se odmorio, imam višak vremena. Ranije se nikad nisam mogao opustiti, bio sam u velikom klubu, naviknut na obaveze. Sad mi baš nedostaje da idem na stadion i gledam atraktivne utakmice.

- Nogomet vam je u krvi. Kako vidite danas nogomet na području bivše države, može li neki klub ponoviti ili se približiti uspjehu Crvene zvezde iz '91?

- Jako teško. Druga su vremena. Svi su klubovi velike četvorke jako puno izgubili raspadom bivše države. Bila je jača konkurencija, na mnogim je gostovanjima bilo jako teško doći do bodova. Onda su se ti vodeći klubovi međusobno "gurali", tjerali na veći rad. Danas nedostaje konkurencije. Vidim da u Hrvatskoj sad dominira Dinamo, dok je kod nas posljednjih godina Partizan vodeći. Općenito je Dinamo sad najviše napravio od klubova s ovih prostora. Evo, sad drugu godinu zaredom igra u Ligi prvaka.

- Mislite li da bi mogla i u nogometu zaživjeti nekakva regionalna liga po uzoru na košarku ili rukomet?

- Ne vjerujem. O tome se već godinama govori, ali teško da će zaživjeti, jedino ukoliko UEFA u budućnosti naredi da se igra. Ne znam, košarka se igra, a u dvorani je sigurno lakše izazvati incident nego na stadionu. Bliži su navijači terenu. Međutim, smatram da nema niti tolikog interesa za regionalnom ligom u nogometu. Mladi navijači su prvi koje to ne interesira. (Razgovarao Roberto CAR)

CIJELI RAZGOVOR ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU OD UTORKA.


Podijeli: Facebook Twiter