Dr. Zoricicu uvjetno 10 mjeseci zatvora

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Županijski sud u Požegi potvrdio je presudu pulskog Opcinskog suda kojom je dr. Davor Zoricic, voditelj Odjela ginekologije i porodništva pulske opce bolnice, zbog krivotvorenja medicinske dokumentacije rodilje Dragane Zec u veljaci 2002. uvjetno osuden na deset mjeseci zatvora, u koji nece biti upucen ako u roku od jedne godine ne pocini nova kaznena djela.

Doktor Zoricic je 27. studenog prošle godine uvjetno osuden jer je 9. veljace 2002. kao lijecnik specijalist ginekologije i voditelj Odjela ginekologije i porodništva, znajuci iz raspoložive dokumentacije da je pacijentica, tada 32-godišnja Dragana Zec, za vrijeme lijecenja na tom odjelu od 28. sijecnja do 9. veljace primila najmanje 2.170 mililitara krvnih pripravaka, prilikom sastavljanja otpusnice neistinito naveo da je u postpartalnom razdoblju dobila 1.300 mililitara koncentrata eritrocita.

Državno odvjetništvo smatralo je da je pacijentica cetiri dana nakon poroda krvarila jer je lijecniku koji ju je porodio promaknulo da je u njezinom tijelu zaostao dio posteljice. Taj je dio uklonjen tek cetiri dana kasnije operativnim zahvatom, a okrivljeni lijecnik je, s ciljem da umanji propust svog kolege, sebe i opcenito bolnice, u otpusnom pismu naveo upola manju kolicinu krvi od one koja je pacijentici stvarno dana.

Sam porod Dragane Zec obavio je dr. Ante Pilepic, koji je pravomocnom sudskom presudom osloboden krivnje za nesavjesno lijecenje. U prvom stupnju sudac Opcinskog suda u Puli kaznio ga je novcanom kaznom, no on tu kaznu nije prihvatio pa je voden novi postupak koji je okoncan oslobadajucom presudom. Premda se Državno odvjetništvo žalilo na takvu presudu, Županijski sud u Puli ju je potvrdio pa je ona i postala pravomocna.

Presuda doktoru Zoricicu za krivotvorenje isprava, odnosno unošenje lažnih podataka u medicinsku dokumentaciju, prva je pravomocna osudujuca presuda nekom od lijecnika pulske opce bolnice, koji se sporadicno javljaju kao optuženici u kaznenim ili kao tuženici u parnicnim postupcima. (Marica KOŠTA)

PROCITALI STE SKRACENU VERZIJU TEKSTA. OPŠIRNIJE O OVOJ TEMI CITAJTE U TISKANOM IZDANJU GLASA ISTRE OD PETKA.


Podijeli: Facebook Twiter