Dr. Vida Demarin pocasna Medulinka

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Akademkinja dr. Vida Demarin proglašena je pocasnom gradankom opcine Medulin na svecanoj sjednici vijeca  u petak pred brojnim gostima i uzvanicima na medulinskoj placi, a priznanje joj je urucio nacelnik Goran Buic.

Ugledna znanstvenica porijeklom iz Medulina redovita je profesorica Sveucilišta u Zagrebu i predstojnica Klinike za neurologiju KB-a Sestre milosrdnice. Bitno je unaprijedila neinvazivnu dijagnostiku cerebrovaskularnih poremecaja s ciljem prevencije moždanog udara. Autorica je brojnih znanstvenih radova i knjiga te clanica više medunarodnih strucnih udruženja i dobitnica mnogih medunarodnih nagrada i priznanja.

Opcinske je povelje od nacelnika Buica i predsjednika vijeca Marka Zlatica  dobilo ukupno 17 osoba, udruga i institucija. Nagradeni su Remigio Olivari za doprinos na podrucju likovne kulture, pjesnikinja Marija Družeta, Anica Ramic za rad u kulturi, povjesnicar umjetnosti Otmar Širec, Korado Leveric, inicijator medulinske Limene glazbe, poduzetnik Dean Kirac te Odbor ogranka Sindikata umirovljenika Vinkuran.

Povelje su dobili i Luid Glazduri, jedan od osnivaca SRD-a Vinkuran, Vilma Uceta za zalaganje u realizaciji izgradnje igrališta u Vintijanu, Branka Grakalic za doprinos kulturi, Udruga mladih Banjola Frašker, Antonieta Premate, jedna od osnivacica crkvenog zbora Banjole, poduzetnik Vitomir Pap, maslinar Mario Crnobori, Hagen Roth, procelnik iz pobratimljene opcine Poels, zatim pulski Upravni odjel za prostorno uredenje i gradnju te Agencija za upravljanje državnom imovinom Republike Hrvatske.

Ovogodišnje nagrade Sportske zajednice opcine Medulin, koje je urucio njen predsjednik Davor Peruško, dobili su najuspješniji sportaši: plivac Robert Cupev, Diana Tanushaj, clanica medulinskog Kick boxing kluba Lav, ekipa hrvatske reprezentacije u podvodnom ribolovu Josip Urti i Branko Ikic i ekipa medulinskog pomorskog društva Mladost koju cine Tiana Pavelic, Petra Racki, Saša Miloš, Lea Ikic i Manuela Pliško.

Clanica Pomorskog društva Mladost Ana Jerkovic dobila je priznanje kao ženska sportska nada, najuspješniji trener je Rudolf Oliva iz Kick boxing kluba Lav, a najuspješnija sportašica s invaliditetom je Mikela Ristoski, clanica medulinskog Atletskog kluba osoba s invaliditetom.

U povodu obilježavanja Dana opcine Medulin, nakon sjednice vijeca otvorena je izložba u povodu 100. godišnjice Hrvatskog sokola Medulin te izložba radova Branke Grakalic. (P. LUKEŽ)


Podijeli: Facebook Twiter