Dr. Trivanović: Marihuana ne liječi rak, ali smanjuje neke nuspojave

Dr. Dragan Trivanović (M. MIJOŠEK)
Dr. Dragan Trivanović (M. MIJOŠEK)

Preparati na bazi medicinskog kanabisa uskoro bi trebali biti dostupni hrvatskim pacijentima, a već sada ih mogu kupovati u svim zemljama EU-a i unositi u Hrvatsku bez straha od prekršajnih i kaznenih prijava.

Da su oboljeli od raka jako zainteresirani za preparate od marihuane, potvrđuje nam dr. Dragan Trivanović, pročelnik Službe za internu medicinu i voditelj Odjela internističke onkologije i hematologije u pulskoj Općoj bolnici.

- Pozdravljam legalizaciju tih preparata, međutim, mislim da mnogi izvan znanstvenih i medicinskih krugova pogrešno tumače cijelu tu priču. Naime, nema adekvatnih dokaza da kanabis liječi rak, ali postoje dokazi da smanjuje neke nuspojave u liječenju, kao što su mučnina i povraćanje izazvani kemoterapijom, povoljno djeluje na apetit, pomaže u smanjenju liječenja boli i smanjuje anksioznost, ali nema dokaza da to čini sam po sebi, već kao dodatak ostalim lijekovima, ističe dr. Trivanović, kojega pacijenti oboljeli od raka, kaže, svakodnevno pitaju za lijekove i preparate na bazi kanabisa.

Mnogi, veli dr. Trivanović, već koriste te preparate, ali u principu to skrivaju od liječnika, što nije dobro jer ih nabavljaju od uličnih preprodavača i izloženi su riziku. Zato pozdravlja odluku Ministarstva zdravlja da se legalizira medicinska upotreba marihuane.

Iako ga sami plaćaju, hrvatski pacijenti za kupnju lijeka, pa i ljekarnama u Sloveniji ili Italiji, moraju imati tzv. bijelu uputnicu koju im izdaje njihov obiteljski liječnik, isključivo na preporuku specijalista. Specijalisti, međutim, prije toga moraju od HZZO-a dobiti preporuku o propisivanju, a treba prilagoditi i smjernice za liječenje.

- Ponavljam, ti preparati nisu nešto što će samo po sebi puno toga promijeniti, već su samo dodatak postojećim standardnim lijekovima. Mi, liječnici već prepisujemo derivate morfija, koji je zapravo opasniji i stvara puno veću ovisnost nego lijekovi na bazi marihuane i ne vidim nikakvu opasnost. Mnogi pogrešno misle da marihuana primarno liječi rak. Postoje, doduše, neke nove studije koje ukazuju da bi mogla utjecati na rak, ali zasad je razina dokaza vrlo mala, to su tek predkliničke studije na životinjama. Svaki lijek, osim da je učinkovit, mora biti i siguran, zaključuje dr. Trivanović. (D. PALIBRK)

VIŠE ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter