Dr. Tešnjak: Novi Plomin jamči manji uvoz struje

Plomin C će znatno poboljšati kvalitetu napona i u Istri i u čitavoj regiji (D. ŠTIFANIĆ)
Plomin C će znatno poboljšati kvalitetu napona i u Istri i u čitavoj regiji (D. ŠTIFANIĆ)

Učestale rasprave o izgradnji novog bloka TE Plomin - koje će kulminirati odlukom Skupštine Istarske županije o tome treba li organizirati referendum o energentu - dobrano su zbunile javnost. Dok neki tvrde da je najjeftiniji plin, drugi su za ugljen.

Jedan od njih je profesor zagrebačkog Fakulteta elektrotehnike i računalstva dr. sc. Sejid Tešnjak. Problematiku Plomina poznaje jer je bio član komisija koje su se bavile gradnjom novog bloka tog postrojenja.

- Kakav je značaj izgradnje Plomina III za energetski sustav?

- Izgradnjom trećeg bloka hrvatski elektroenergetski sustav dobiva još jedno vrlo važno čvorište naponske razine 400 kilovata. Riječ je, prije svega, o za naš sustav vrlo jakom proizvodnom čvorištu koje će biti izvor djelatne snage i energije te će znatno poboljšati kvalitetu napona i u Istri i u čitavoj regiji.

Jednako tako povećat će se tzv. suport i stabilnost frekvencije u elektroenergetskom sustavu. Znatno će se povećati sigurnost opskrbe potrošača za daljnjih najmanje pedeset godina.

Tehnički zahtjevi da blok Plomin C snage 500 megavata mora imati mogućnost otočnog pogona znači da tzv. elektroenergetsko područje Istre ne bi trebalo biti bez električne energije ako bi u možebitnim lošim scenarijima sustavu Hrvatske elektroprivrede prijetio totalni raspad ili blackout.

Također, ne smije se zanemariti vrlo važnu tehničku činjenicu da će blok Plomin C imati i znatnu ulogu u povećanju statičke i dinamičke stabilnosti elektroenergetskog sustava Istre, kao i cijelog HEP-a.

- Hoće li se dogradnjom Plomina smanjiti uvoz struje?

- Danas se uvozi između dvadeset i četrdeset posto ukupnih potreba za električnom energijom. Podaci pokazuju da sadašnja proizvodnja u Plominu pokriva približno 12 posto potreba (od toga Plomin 2 osam posto, a Plomin 1 četiri posto) za električnom energijom u Hrvatskoj. Izgradnjom novog bloka znatno bi se - možda i u cijelosti - smanjio uvoz, a u povoljnim bi se razdobljima struja mogla i izvoziti.

- Hoće li novi blok Plomina na ugljen, za koji je raspisan natječaj, predstavljati veću ekološku prijetnju od postojeće termoelektrane? Bi li plinska elektrana bila posve bezopasna?

- Postojeći blokovi 1 i 2 u Plominu za sada imaju ekološki gledano visoku razinu čistoće stvorenih plinova u procesu izgaranja te su u tom smislu postignuti visoki standardi.

Novi blok imat će, prema saznanjima iz projektne dokumentacije, još povoljniju strukturu sadržaja izlaznih plinova te se mogu očekivati još bolja ekološka stanja. Kad je riječ o pojmu bezopasne elektrane, može se općenito reći da je svaka elektrana potencijalna opasnost za okoliš. (Razgovarao Dubravko GRAKALIĆ)

VIŠE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter