Dr. Špelić: Ovisnost nije bolest, ona nam je urođena

Problem ovisnosti o igrama na sreću nastoji se ograničiti udaljavanjem takvih sadržaja od škola 
Problem ovisnosti o igrama na sreću nastoji se ograničiti udaljavanjem takvih sadržaja od škola 

O fenomenu ovisnosti o igrama na sreću, ali i o drugim oblicima ovisnosti razgovarali smo s dr. sc. med. Aldom Špelićem iz Pule, specijalistom kliničke psihologije, koji se već duži niz godina bavi psihoanalitičkom psihoterapijom i grupnom analizom te je ujedno profesor razvojne psihologije na Sveučilištu Jurja Dobrile u Puli.

- Čovjek današnjice postaje sve ovisniji o različitim vidovima aktivnosti i sadržajima, ali uzrok tih ovisnosti nije u kladionicama, drogama, alkoholu ili internetu, koji predstavljaju samo sredstva zadovoljenja pojedinih ovisničkih potreba.

Pojedini stručnjaci upravo u tim sadržajima vide problem ovisnosti pa u svojim preventivnim programima rješenja nalaze u raznim mjerama ograničenja. Tako se problem ovisnosti o igrama na sreću nastoji ograničiti udaljavanjem takvih sadržaja od škola.

Drugi vid rješavanja problema je u pokušaju da se pojava pojedinih oblika ovisničkog ponašanja definira kao posebna bolest. Tim pristupom dolazi do stigmatizacije pojedinaca, što često može predstavljati poteškoće u njihovom nastojanju da prevladaju te probleme povezane s ovisnošću, kaže nam dr. Špelić.

Stoga, dodaje, ova dva pristupa ne daju uvid u razloge sve prisutnijeg problema ovisnosti u suvremenom društvu.

Nužno je promijeniti shvaćanje ovisnosti, odnosno način na koji se u društvu gleda na ovisnost.

- Prvo što pada na pamet kad se kaže ovisnost je ona o drogama ili alkoholu. Ovisnosti s kojima se susrećemo nastaju iz nekog aspekta čovjekove potrebe, a ne izvana, iz nečega što onda moramo ukloniti.

Ovisnost nije nešto negativno određeno, već primarna ljudska potreba. Kad shvatimo da čovjek ima u sebi urođenu potrebu za ovisnošću, koja predstavlja osnovu njegove socijalne biti, onda možemo shvatiti i njene negativne aspekte u vidu izraženih potreba za kockanjem, internetom, seksom…

U našem se društvu uvriježilo mišljenje da pojava ovisnosti bilo kojeg vida predstavlja patološku pojavnost te je nju utoliko potrebno spriječiti. Takvim se pristupom zapravo ometa normalni razvoj čovjeka u kojem ovisničke potrebe imaju važnu ulogu, ističe Špelić.

U rješavanju ovih problema ovisnosti prvo je potrebno pomoći obitelji, odnosno roditeljima da kroz razumijevanje ovisnosti kao normalnog aspekta razvoja, a ne patološkog, omoguće djetetu da ovlada razvojnim iskustvima ovisnosti.

- Danas možemo zapaziti da mladi kroz preventivne programe znaju više o pojedinim vrstama droge, a istovremeno veoma su malo svjesni svojih razvojem potaknutih ovisničkih potreba i načina njihova ovladavanja, odnosno nedovoljno se poznaju, ne znaju da je normalno da se osjećaju i slabima i uplašenima te da se žele osjećati jakima.

Upravo takav pristup koji osvješćuje ove ljudske potrebe omogućava mladoj osobi da izgradi zdravu odraslu osobnost koja će mu omogućiti da se tijekom svog daljnjeg životnog puta suočava i ovladava pojedinim životnim krizama.

Takva osoba može sudjelovati u mnogim društvenim igrama, pa i igrama na sreću, a da ne razvije ovisnost o njima, zaključuje dr. sc. Špelić. (Maša JERIN)

CIJELI TEKST PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter