Dr. Šimicu prepolovljena kazna

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nekadašnjem rijeckom kardiokirurgu dr. Ognjenu Šimicu Vrhovni sud smanjio je kaznu za primanje mita s devet na pet godina, iako i Vrhovni kao i rijecki sud smatra da su sva djela mita dokazana, saznajemo iz neslužbenih, ali pouzdanih izvora. Glavni je razlog smanjenja cinjenica da je Vrhovni sud drugacije, za optuženog znatno povoljnije, zakljucio da je pravno gledano slucaj takozvano produženo kazneno djelo, iako je rijecki sud smatrao da se radi o 18 odvojenih kaznenih djela mita.

Za produženo kazneno djelo mita u vrijeme pocinjenja maksimalna kazna bila je pet godina zatvora pa su dr. Šimica i osudili na tu kaznu. Saznajemo da je Vrhovni sud u svom obrazloženju priznao da izmedu Šimicevih kaznenih djela ne postoji pravi vremenski kontinuitet koji se inace smatrao bitnim za izricanje produženog kaznenog djela. Neka su djela pocinjena 1998., a sljedeca 2001. godine, no suci iz Zagreba smatraju da se ipak radi o produženom djelu jer je optuženik kaznena djela cinio na istovjetan nacin, iskorištavajuci isti lijecnicki položaj i da se to životno ipak treba smatrati kontinuitetom.

Šimic je na kraju sudenja, jedan dan prije objavljivanja presude, pobjegao u BiH i tamo se sada krije. Iz Sarajeva je porucivao da bi se vratio i bio u Hrvatskoj da je dobio do pet godina zatvora, vjerojatno zato što onda ne bi odmah išao u zatvor, vec bi se branio sa slobode do pravomocnosti presude i kasnijeg poziva na izdržavanje. S obzirom na tešku bolest srca, cini se da je vjerovao da bi još dosta vremena ostao na slobodi. Da se Šimic sada pojavi u Hrvatskoj, bio bi odmah uhicen i morao bi u zatvor, jer se za presude od pet ili više godina odmah ide na izdržavanje kazne.


Podijeli: Facebook Twiter