Dr. Nožica: Operacije kasne otprilike mjesec dana

Zbog štrajka za 10 posto smanjen rad u ambulantama pulske bolnice, dr. Etica Nožica (M. ANGELINI)
Zbog štrajka za 10 posto smanjen rad u ambulantama pulske bolnice, dr. Etica Nožica (M. ANGELINI)

Dr. Ivica Babić, predsjednik Hrvatskog liječničkog sindikata, neki dan je podastro brojke o učincima jednoipolmjesečnog štrajka bolničkih liječnika - sve duže liste čekanja na specijalističke preglede i pretrage, sve više odgođenih operacija i operativnih zahvata.

U upravi pulske bolnice, međutim, tvrde suprotno: da je u njihovim poliklinikama, unatoč štrajku, u rujnu ove godine obavljeno 560 pregleda više nego lani u istom mjesecu, da je bilo osam posto više hospitaliziranih pacijenata, a broj operativnih zahvata opao je za nepunih dva posto.

- Normativi su takvi da nije problem napraviti prebačaj. U svojih 37 godina staža nisam vidio doktora koji nije napravio barem 30 pregleda više u ambulanti nego što je propisano. Da se držimo normativa - 40 minuta za prvi pregled i 20 do 30 minuta za kontrolni pregled - jedan bi liječnik mogao pregledati 15-ak pacijenata dnevno, a pitajte na bilo kojem odjelu, brojke su barem dvostruko veće.

I liste čekanja bile bi najmanje dvostruko duže da se ide po tim pravilima. Liječnička komora, koja bi se morala brinuti o statusu liječnika, na sve to nikad nije reagirala, nikad nije izradila ni algoritme - slijed pretraga koje treba napraviti na osnovu simptoma, nego je to prepušteno liječniku da sam procijeni. Na taj način bi se i liječnike zaštitilo od tužbi i stalnih prozivki. Kad nešto nije kako treba, krivi su samo doktori, komentira dr. Edoardo Giudici.

Kad su brojke u pitanju, dr. Etica Nožica iz Liječničkog sindikata, predsjednica Štrajkaškog odbora u pulskoj bolnici, kaže da oni ne skupljaju takve statističke podatke. Može reći da je zbog štrajka za 10 posto smanjen rad u ambulantama pulske bolnice, a za liste čekanja nema podatke, iako je sigurna da će se odužiti, jer su pacijenti pregledavani, ali oni koji nisu hitni nisu dobili nalaze ili su naknadno naručeni. Dakle, opet će morati na pregled.

- Operacije kasne otprilike mjesec dana. Jedan dio pacijenata koji je bio odgođen početkom štrajka, sada je ponovno došao na red za operativni zahvat. S tim da je jedan dio liječnika štrajkao, a drugi koji nisu bili u štrajku odrađivali su hladni pogon. Pravi učinci štrajka tek će se kasnije moći vidjeti. (D. PALIBRK)

CIJELI TEKST PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter