Dr. Nela Sršen: Pozitivne misli važnije od lijeka

Dr. Nela Sršen u Puli je predstavila knjigu 'Rak na duši' (D. ŠTIFANIĆ)
Dr. Nela Sršen u Puli je predstavila knjigu 'Rak na duši' (D. ŠTIFANIĆ)

Na promociji knjige "Rak na duši" dr. Nele Sršen održanoj danas poslije podne u Domu hrvatskih branitelja u Puli tražila se stolica više. Brojna publika, među kojom su bili i neki bivši pacijenti ove naše svjetski poznate kirurginje, s pažnjom su slušali o njenom osobnom iskustvu borbe s bolešću, kad se našla na korak do smrti, kao i o brojnim iskustvima koja je stekla u dugogodišnjem profesionalnom radu na čelu tima za transplantaciju u Sveučilišnoj bolnici u Padovi. Upravo joj je to pomoglo da otkrije važnost psihosomatskih uzročnika bolesti, a što je sažela u knjizi koja govori o tajni života i otkriću duše kroz kvantnu medicinu i epigenetiku.

- U svojoj sam praksi vidjela pacijente s istim simptomima bolesti, koje su liječili isti kirurzi, prošli kroz jednake operacije, ali jedni su se izliječili, a drugi nisu. Spoznala sam da se aktiviranjem mehanizma ozdravljenja u nama samima može aktivno participirati u liječenju, a pozitivne emocije pri tome su presudne. To dokazuju i istraživanja o uspješnim izlječenjima primjenom placebo efekta, kao i učenja Einsteina o tome da je materija zapravo energija. Iskustvo bolesti koje sam imala za mene je privilegij jer mi je pomoglo da shvatim sebe, da naučim slušati signale svoga tijela, kao i da bolje razumijem pacijente, te da u konačnici spoznam prave vrijednosti u životu. Pri tome nada ima presudnu ulogu u ozdravljenju jer direktno djeluje na naše stanice mijenjajući DNK, istaknula je dr. Sršen.

Iako radeći u bolnici ova liječnica koristi konvencionalne metode liječenja, s odobravanjem govori o upotrebi alternativnih metoda, posebice kod pacijenata koji nemaju dobre prognoze izlječenja. No, dodaje, ključno je povjerenje u izlječenje, a ne sam lijek, a k tome je vrlo važan i odnos koji se stvara između pacijenta i liječnika. O knjizi su govorili ravnatelj bolnice dr. Lems Jerin, sociolog i politolog dr. sc. Mario Sošić te donedavni ravnatelj pulske Strukovne škole Anto Babić koji je iz osobnog iskustva potvrdio riječi dr. Sršen, njegove liječnice koja mu je, kako kaže, spasila život. (Maša JERIN; snimio Dejan ŠTIFANIĆ)

 


Podijeli: Facebook Twiter