Dr. Milas: Imali smo fiću, sad smo dobili mercedese

Marina Jelinić, odgovorna sestra na kardiologiji, pojasnila je sve prednosti suvremenih bolničkih kreveta (D. MEMEDOVIĆ)
Marina Jelinić, odgovorna sestra na kardiologiji, pojasnila je sve prednosti suvremenih bolničkih kreveta (D. MEMEDOVIĆ)

Porečko-pulska biskupija i Općina Medulin u zajedničkoj su akciji prikupili novac dostatan za kupnju šest novih, najsuvremenijih bolničkih kreveta za Koronarnu jedinicu Službe za internu medicinu pulske Opće bolnice. Sada svi srčani bolesnici smješteni u jedinici intenzivne njege imaju krevete kojima se lako manipulira, električnim komandama, što i pacijentima i medicinskom osoblju olakšava boravak i rad u bolnici.

Sofisticirani kreveti

- Sada smo obnovili sve krevete na intenzivnoj njezi u Koronarnoj jedinici, gdje je to posebno važno zbog hitnih intervencija i reanimacijskih postupaka. Moram reći da kad god smo pitali za pomoć, nikad nismo naišli na zatvorena vrata. Građani žele pomoći. Cijena ovakvog suvremenog bolničkog kreveta s madracem kreće se između 20 i 25 tisuća kuna. Biskupija je donirala 100 tisuća kuna za što su nabavljena četiri kreveta, a medulinska Općina izdvojila je 47 tisuća kuna, dovoljno za još dva kreveta, rekla je doc. dr. sc. Irena Hrstić, upraviteljica pulske bolnice, na konferenciji za novinare u četvrtak.

Porečko-pulski biskup u četvrtak je bio spriječen doći, a zamjenik medulinskog načelnika Damir Demarin naglasio je ulogu dr. Davora Zoričića, općinskog vijećnika koji često lobira da se pomogne bolnici, što podrži čitavo Općinsko vijeće Medulina, pa je tako prije ove, vrijedna donacija iz medulinskog proračuna otišla odjelu ginekologije. "Cilj nam je olakšati boravak pacijenata u bolnici, ali i rad doktorima i medicinskim sestrama i tehničarima", poručio je Demarin. Da ovakvi "sofisticirani" kreveti omogućavaju puno lakši pristup pacijentu, potvrdio je i dr. Dragan Trivanović, pročelnik Službe za internu medicinu, naglasivši da je riječ o teškim srčanim bolesnicima koji na intenzivnoj njezi u pravilu ostaju po nekoliko dana, ali poneki i puno duže.

- Imali smo fiću, sad smo dobili mercedese, bio je slikovit dr. Krešimir Milas, voditelj Odjela kardiologije, na što je dr. Hrstić optimistično dodala da ćemo u novoj bolnici imati sve mercedese. Dr. Milas zahvalio se na donaciji i u ime svog kolege dr. Branimira Jurišića, voditelja Koronarne jedinice, gdje na intenzivnoj njezi godišnje prime 500-tinjak teških srčanih bolesnika, a popunjenost kapaciteta kreće se oko 80 posto.

Pacijenti oduševljeni

Uz pacijente na intenzivnoj njezi u Koronarnoj jedinici stalno su dvije medicinske sestre, kroz 24 sata, te još jedna u jutarnjoj smjeni, a u njihovo ime sve prednosti novih bolesničkih kreveta pojasnila je odgovorna sestra Odjela Marina Jelinić. "Kreveti su lagani, imaju ograde, odlične madrace, sve je na elektroniku. Pacijenti su oduševljeni, oni koji su pokretni sada mogu i sami prilagoditi krevet svojim potrebama, što ih ohrabri, a sestrama je puno lakše u radu s nepokretnim pacijentima", naglasila je Jelinić. (Duška PALIBRK, snimio Danilo MEMEDOVIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU OD PETKA


Podijeli: Facebook Twiter