Dr. Matić: Govor mržnje uvijek prisutan u društvu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ugledni sociolog dr. Renato Matić, profesor na Hrvatskim studijima zagrebačkog sveučilišta, svakako pripada analitičarima koji pomno prate što se govori na javnoj sceni i tko to govori. Osjetljivost na svaku naznaku govora mržnje, šovinizma, ksenofobije i rasizma, kakve se povremeno pojavljuju u medijima i javnosti, promovira dr. Matića u oštroj kritičara tih negativnih društvenih fenomena.

Jesmo li svjedoci novog vala govora mržnje na hrvatskoj političkoj i javnoj sceni ili se radi o nečemu drugome? Što nam to govore Ante Sanader, Željko Kerum i ostali?

Govor mržnje stalno je prisutan u hrvatskom društvu, bez obzira na godinu i desetljeće u kojem se nalazimo. On je uzgajan u godinama koje su prošle, od preddemokratskog vremena do danas.

Imali smo govor mržnje u doba NDH, kada se zasnivao na rasnim i nacističkim premisama, imali smo ga u doba socijalizma gdje se bazirao na svemu drukčijem u ideološkom smislu, da bi u devedesetima bio zamijenjen od strane visoke politike nacionalno orijentiranim govorom mržnje, kada se loše govorilo o Srbima.

Govor mržnje prisutan je u diskursu hrvatskih građana, pa i mi koji mislimo za sebe da smo snažno demokratski orijentirani prepoznat ćemo kod nas govor mržnje u stvarima koje nisu, uvjetno rečeno, politički nekorektne.

Suprotnost tome je govor tolerancije i političkog uvažavanja, ali ne prema mišljenju koje poziva na nasilje i dekonstrukciju. Da bi se kultura očistila od govora mržnje, potreban je dug proces, koji se zasniva na odgoju i obrazovanju.

Jesu li mediji licemjerni kad rone suze zbog Željka Keruma, kad se znaju stajališta koja se od njega mogu očekivati? Ovo sada izgleda kao da se zgražamo nad meteorologom koji najavljuje kišu.

Smiješno je čuditi se nekim ljudima i njihovim izjavama. To je smješnije od činjenice što oni govore. U hrvatskoj politici dopustili smo da svatko promovira nedemokratski populizam, jer nismo navikli na demokratski pluralizam. Zato se sada provlači svaka moguća glupost, bez obzira na to što nam govori zdrav razum.

Je li promašaj ispitivati Željka Keruma na javnoj TV što misli o Srbima, kad je posve jasno da će iz toga izbiti incident

Osobno, nisam želio gledati emisiju "Nedjeljom u dva" s Kerumom jer sam je smatrao medijskom provokacijom. Moglo se očekivati takve izjave, a dati medijski prostor takvom sugovorniku pripada odgovornosti urednika, koji je zaslužan što se mi kao javnost sada zabavljamo govorom mržnje. Po mom mišljenju, to je pretjerano - jer se u ime zabave gledatelja dovodi gost koji izvodi pretpolitički show program - od kojeg će mediji "živjeti" sljedećih nekoliko dana. (Razgovarao D. GRAKALIĆ)

VIŠE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter