Dr. Marinko Rade najbolji mladi znanstvenik

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ravnatelj Bolnice za ortopediju i rehabilitaciju "Prim. dr. Martin Horvat", dr. Marinko Rade proglašen je, po drugi puta, najboljim mladim znanstvenikom na području patologije. To mu je priznanje uručeno u Ateni na kongresu Međunarodnog društva za istraživanje slabinske kralježnice od strane američkog znanstvenog časopisa Spine.

Konkretno, dr. Rade prvi je puta nagrađen  2014. godine za dva istraživanja objavljena u Spine časopisu - "In vivo MRI measurement of spinal cord displacement in the thoracolumbar region of asymptomatic subjects: Part 1 - straight leg raise test", te "In vivo MRI measurement of spinal cord displacement in the thoracolumbar region in asymptomatic subjects: Part 2 - comparison between unilateral and bilateral straight leg raise tests" u kojima su dani rezultati istraživanja na području neuroradiologije čiji je glavni voditelj upravo doc.dr.sc. Marinko Rade, i u kojima se po prvi puta prezentirala nova metoda kojom se uz pomoć magnetske rezonance mogu mjeriti živčani pokreti unutar vertebralnog kanala.

Za cijeli tim

- U ove tri godine uspjeli smo dokazati da se živci kreću vertebralnim kanalom, kao i da se ti pokreti mogu predvidjeti, odnosno uspjeli smo kreirati model koji sve to objašnjava, kaže dr. Rade, koji je izrazio zadovoljstvo i sreću dobivenom nagradom, koja se, skromno dodaje, odnosi na čitav istraživački tim.

- Posebno mi je zadovoljstvo što ovog puta nagradu dijelim sa svojim prijateljem i studentom na doktoratu znanosti medicine u Finskoj, kojem sam i komentor, Janne Pesonen. To znači da smo uspješno prenijeli znanje, što je najveća nagrada za jednog mentora", kaže Rade, koji uz zahtjevna istraživanja u Londonu i Finskoj te posao predavača na Medicinskom fakultetu u Osijeku s velikim entuzijazmom uspješno vodi Bolnicu za ortopediju i rehabilitaciju "Prim. dr. Martin Horvat" u Rovinju. Kako bi se proširio broj pacijenata na kojima će se nove metode liječenja primjenjivati, dio ovih istraživanja biti će prebačen na Fakultet medicine pri prestižnom King's Collegeu u Londonu, ali želja je ovog istraživača prebaciti dio tih uspješnih istraživanja u Hrvatsku. (N. ORLOVIĆ RADIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter